Müzik öğretmeni adaylarının geleneksel Türk müziklerine ilişkin bilgi düzeyi ve öz yeterlik algılarının incelenmesi
Examination of the knowledge level and self-efficiency perceptions of traditional Turkish music of music teacher candidates
  1. Tez No: 774609
  2. Yazar: ZEYNEL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Geleneksel Türk Sanat Müziği, Geleneksel Türk Halk Müziği, Öz Yeterlik Algısı, Music Education, Traditional Turkish Classical Music, Traditional Turkish Folk Music, Self-efficacy perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırma müzik öğretmeni adaylarının geleneksel Türk Müziklerine ilişkin bilgi düzeyi ve öz yeterlik algılarının belirlenmesine yönelik olarak betimsel araştırmalardan genel tarama ve korelasyon modeli ile yürütülen bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olan seçilen Müzik Eğitimi Anabilim Dalında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise belirlenen Müzik Eğitimi Anabilim Dalı dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Türk Müziklerine ilişkin bilgi düzeyi testi geliştirilip kullanılmış ve Türk Müziklerine ilişkin öz yeterlik algıları ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizinde, betimsel istatistikler, Pearson Korelasyon katsayısı, ilişkisi gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre öğrencilerin Türk Müziği öz yeterlik algılarının ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Geleneksel Türk Halk Müziği bilgi düzeylerinin orta düzeyde, Geleneksel Türk Sanat Müziği bilgi düzeylerinin ise düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda ortaya çıkan olan bulgular doğrultusunda bu çalışmanın eğitimde millileşme kapsamında yapılan ve bütün eğitim kurumlarında uygulanacak olan Türk Müziği çalışmalarına ışık tutarak katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to understand and determine whether there is a relation between the level of knowledge and self-efficacy of prospective music teachers on Turkish Makam music through descriptive and correlation models. Participants were selected as senior students which have been studying at various Turkish universities. Data were collected by developed test for the level of knowledge in Turkish makam music and Turkish Makam Music Self Efficacy Scale. Results were gathered through Pearson correlation\ Indepentent Samples T-Test and ANOVA statistical methods. Accordingly, The Turkish Makam music knowledge of participants were ahead of the curve. Also, while participants THM knowledge were ahead of the curve, the TSM knowledge of participants were relatively lower. In line this thesis findings, it is also enunciable that this study provide an insight to the Turkish music studies that is under prolifiration process as a nationalisation ideology in education institutions.