Kurumsal hizmetler ve çalışanların iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi: Libya Mellıtah Petrol ve Gaz Şirketi üzerine bir araştırma
Investigating the relationship between corporate services and employees job satisfaction: A case study of Mellitah Oil and Gas Company in Libya
- Tez No: 774610
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Hizmet, Çalışan Tatmini, Hizmet Kalitesi, Libya Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Modern teknolojiler ile birlikte yaşanan değişimler petrolün rolünün azalmasına yol açmakta ve petrol ihraç eden ülkelerin refahını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Petrol ve gaz endüstrisi, özellikle Libya ekonomisinde üst sıralarda yer almakta ve ülkenin geleceğini etkileyebilecek, kalkınmasını sağlayacak faktörler arasında bulunmaktadır. Kurumsal hizmet kalitesi fikri, özellikle davranışsal unsurlar açısından hem tüketiciler hem de çalışanlar (iç müşteriler) üzerindeki etkisinin bir sonucu olarak popülerlik kazanmıştır. Buradan hareketle ilgili araştırmanın amacı kurumsal hizmet kalitesi algısı ile çalışanların iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın amacı gereği sorulan sorular aşağıda yer almaktadır; Libya'daki Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi'nde kurumsal hizmet kalitesi algısı ile çalışanların iş tatmin düzeyleri arasında bir ilişki var mı? Libya'daki Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi'nde kurumsal hizmet kalitesi alt boyutlarının çalışanların iş tatmini düzeyleri üzerinde etkisi var mı? Libya'daki Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi'nde kurumsal hizmet kalitesinin hangi alt boyutu daha yüksek bir şekilde algılanmakta? Demografik değişkenler ve hizmet kalitesi ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar var mı? Demografik değişkenler ve iş tatmini ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar var mı? Araştımada şirkette aktif olarak çalışan dört yüz (400) katılımcı yer almıştır. Ana değişkenleri ölçmek için hizmet kalitesi ölçeği ve iş tatmini ölçeği olmak üzere iki ölçek seçilmiştir. Sonuçlar, çalışanların hizmet kalitesi algılarının alt seviyelerde olduğunu ortaya koymuştur. Libya'daki Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi'nde çalışanların iş tatmini algılarının ise yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Hizmet kalitesi algısı ve iş tatmini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda ayrıca algılanan daha yüksek iç hizmet iklimi, çalışanların çalışma ortamında iş tatmin düzeylerinin yükseleceğini ortaya koymuştur. En etkili demografik değişkenler arasında cinsiyet ve eğitim değişkenleri yer almaktadır. Kadın katılımcılar, her iki ölçekte de erkek katılımcılardan daha yüksek bir ortalama puan almışlardır. Çalışmanın en önemli tavsiyelerinden biri ise, Libya'daki Mellitah Petrol ve Gaz Şirketi yalnızca maddi unsurlara değil, hizmet kalitesindeki faktörlere de eşit bir şekilde odaklanmalıdır. Bu, şirketin sürdülebilirliğini, devamlılığını, rekabet gücünün artmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Changes in modern technologies have led to a decrease in the role of oil and threaten the well-being of oil-exporting countries. The oil and gas industry is the leading one in the economy of Libya, and the future of the country depends on its development. The corporate services quality (CSQ) idea gained popularity as a result of its influence on both consumers and workers (internal customers), particularly in terms of behavioral elements. Based on this, the purpose of the presented research is to determine the relationship between Corporate Services and Employees job satisfaction and to achieve all the objectives of this study, the following questions are stated: Is there any relationship between corporate services quality and employee Job satisfaction in Mellitah complex for Oil and gas of Libya? Is there impact for corporate services quality domains on employee Job satisfaction in Mellitah complex for Oil and gas of Libya? Which component of corporate services quality is dominating in Mellitah company for Oil and Gas of Libya? Are there significant differences between respondents incorporate service quality based on demographical variables? Are there significant differences between respondents in job satisfaction based on demographical variables? Four hundred (400) employees from the company were selected. Two scales to measure the main variables, service quality (SERVQUAL), and employees' job satisfaction (JS) are selected and the required validity and reliability are performed. The results revealed that service quality in the employees' levels of response fell in the range of less than the mid- level. Respondents showed higher level of agreement on the employees' job satisfaction in Mellitah complex for Oil and gas of Libya. Positively significant relationships between SQ and JS. The five domains, tangibles, reliability, responsiveness, assurance, and empathy, were significantly positively correlated to employees' job satisfaction. The tangibles domain acquired the highest mean than the other SQ domains which gained less than the mediocre level. The higher level of internal service climate perceived by the employees resulted in a higher level of employees' job satisfaction in the working environment in the corporate under investigation. The most influential demographical variables were gender and education. Female respondents scored a higher mean score than male respondents on both scales. High educational level Employees scored higher mean scores on service quality and job satisfaction scales. It was one of the most important recommendations of the study: The Mellitah complex for Oil and gas of Libya should focus equally on factors in service quality not only on tangibles. That will help the corporate in paving the way toward a well working environment.