Ege Bölgesinde yetişen defne bitkisi (Laurus nobilis)'nin yapraklarında bulunan esansiyel yağlardaki aroma bileşenlerinin incelenmesi
Determination of aromatic components found'in essential oilsof laurus nobilis growing in agean region
  1. Tez No: 77464
  2. Yazar: ÖZLEM POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH ÖTLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Defne yaprağı, esansiyel yağ, uçucu aroma bileşeni, Laurel leaf, essential oil, volatile aromatic components
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİ'NDE YETİŞEN DEFNE BİTKİSİ (LAURUS NOBZLIS)>NİN YAPRAKLARINDA BULUNAN ESANSİYEL YAĞLARDAKİ AROMA BİLEŞENLERİNİN İNCELENMESİ POLAT, Özlem Yüksek Lisans Tezi: Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Semih ÖTLEŞ Haziran, 1998, 98 sayfa Laurus nobilis L.; Türkiye'nin kıyı şeridinde yabani olarak yetişen ve sanayide yaygın olarak kullanılan bir Akdeniz bitkisidir. Laurus nobilis L. ' in sanayide iki önemli kısmı kullanılmaktadır“. Bunlardan birisi deme yaprağı, diğeri ise defne meyvesidir. Defne meyvesi çalışmamızın dışında kalmakta olup, defne yapraklarının esansiyel yağ (uçucu yağ) miktarı ve uçucu aroma bileşeni miktarı ve kompozisyonu açısından incelenmesi çalışmanın ana konusunu teşkil etmektedir. Deme yaprağının asıl kullanım alanı Gıda Sanayisi olmasına rağmen parfümeri ve kozmetikte de yaygın olarak kullanılmaktadır. Parfümlerde ve kozmetik ürünlerinde defne yaprağı esansiyel yağı tercih edilmekteyken, gıda ürünlerinde defne yaprağı olarak kullanımı yaygındır. Defne yaprağı Gıda Sanayisi'nde lezzet verme ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı kullanılmakta olup deme yaprağının lezzet verme ve antimikrobiyal özellikleri, esansiyel yağda bulunan uçucu bileşenlerden kaynaklanmaktadır. 1.8-sineol, defne yaprağı esansiyel yağında en fazlaVI miktarda bulunan ve en etkili olan bileşendir. Defne yaprağı Gıda Sanayisi'nde; etli ürünlerde, sebzeli ürünlerde, çorbalarda, soslarda, alkollü-alkolsüz içkilerde kullanılmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışması dört temel aşamada gerçekleşmiş olup, bu aşamalar aşağıda verilmektedir 1. Defne yaprağı örneklerinin ilgili yerlerden toplanması. 2. Örneklerin kurutulması. 3. Örneklerden esansiyel yağ elde edilmesi. 4.Esansiyel yağda bulunan önemli uçucu aroma bileşenlerinin kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olarak tespit edilmesi. Defne yaprağı örnekleri, Ege Bölgesi'nin Laurus nobilis L. açısından yetiştirme ve ticari potansiyeli olan kıyı şeridinden (Karaburun, Gümüldür, Mordoğan, Marmaris, Manisa, İzmir- Bornova, İzmir- Kemalpaşa) toplandı. Örnekler; deme ağacının alt yapraklarından, alt, yapraklardaki esansiyel yağ miktarının en fazla olduğu Temmuz (1997) ayında toplandı. Defne yapraklan güneş almayan kapalı bir mekanda, sıkça havalandırılarak 10 gün içerisinde kurutuldu. Defne yaprağı örneklerinden >”esansiyel yağ eldesinde, su destilasyonu tekniğine dayanarak (3 saat) clavenger cihazı kullanıldı. En fazla miktarda esansiyel yağ Karaburun. - örneğinden (% 5.00) elde edilirken, en az miktar ise Bornova örneğinden (%0.40) elde edildi. Uçucu aroma bileşenlerinin kalitatif ve kantitatif analizi iki kromatografik aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada, GC (Gaz* Kromatografisi) ile 11 tane uçucu bileşen standardını içeren karışım kullanılarak bütün esansiyel yağ örnekleri kalitatif ve kantitatif olarak analiz edildi, ikinci kromatografik aşamada ise, bir örneğe (Gümüldür)VII GC/MS (Gaz Kromatografisi- Kütle Spektrometreşi) ile kalitatif' ve kantitatif teşhis uygulandı. Gaz Kromatografisi ile yapılan çalışmada, ortaya çıkan bulguları özetleyecek olursak;elde edilen tüm esansiyel yağ örnekleri, uçucu bileşen kompozisyonu açısından farklılık göstermemekte, fakat esansiyel yağ ve uçucu aroma bileşeni miktarı açısından toplama yerinden kaynaklanan farklılıklar göstermektedir. Miktar açısından esansiyel yağda en fazla bulunan uçucu aroma bileşeni 1.8-sineol (ortalama %42.11) olup. bu bileşenden sonra p-pinen (ortalama %5.09) ve a-pinen (ortalama %3 78) diğer bileşenlerle karşılaştırıldığında önemli miktarlarda bulunan bileşenlerdir GC/MS ile yapılan çalışmada 6 uçucu aroma bileşeni kalitatif ve kantitatif olarak teşhis edilmiş olup bu bileşenler: 1.8-sineol (°o26.75), linaloİ (%1.89), terpinen-4-ol (%2.97), a-terpinol (%2.11), 2-metoksi-4- _(2-propenil)-fenol (%3.02) ve metil öjenol (%0.79)'dur. GC ve GC/MS ile yapılan kantitatif teşhislerde ortak olarak tespit edilen bileşenler ise 1.8- 'sineol ve linalol'dür.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT DETERMINATION OF AROMATIC COMPONENTS FOUND IN ESSENTIAL OILS OF LA URUS NOBİLİS L GROWING IN AGEAN REGION POLAT, Özlem MSc in Food Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ June, 1998, 9S pages Laurus nobilis L. is a Mediterranean plant which grows wild in costal provenances of Turkey, and it is also widely used in industry Two major parts of Laurus nobilis L are used in industry: one of them is laurel leaf, other part is laurel berry. Laurel berry is except of this study, but main subject of our study is to determine the essential oil content, amount and composition of volatile aromatic constituents in laurel leaf. lnspite of the fact that laurel leaf is mainly used in Food Industry, it is also widely used in perfumery and cosmetic. While laurel leaf oil is preferred in perfumes and cosmetics, laurel leaf is widely used in food products. While laurel leaf is used in Food Industry because of flavoring and antimicrobial properties. Flavoring and antimicrobial properties of laurel leaf are the result of volatile constituents of essential oil. 1.8-cineole is the volatile constituent, which is the most effective and has the highestEX quantity in the laurel leaf oil. In Food Industry, laurel leaf is used in meat products, vegetable products, soups, sauces and alcoholic-nonalcoholic beverages. This MSc study consists of four main steps. These steps are as follows: 1. Collection of laurel leaf samples from provenances. 2.Drying of samples. 3. Obtaining of essential oil from samples. 4.Qualitative and quantitative identification of major volatile constituents of essential oil. Laurel leaf samples were collected from costal provenances (Karaburun, Gümûldûr,Mordoğan, Marmaris, Manisa, Izmir-Bornova, İzmir-Kemalpaşa) of Agean region, which have the growing and commercial potential about Laurus nobilis L.. Samples were collected from the bottom leafs of the trees in July (1997) in which Laurus nobilis L. having the highest quantity of essential oil at the bottom leaf. Samples were dried in a closed place -not directly under sunlight- by air vantilating very often in 10 days. Clavenger apparatus was used for obtaining of essential oil from laurel leaf samples by application of water distillation (3 hours). While the highest amount of essential oil is obtained from Karaburun (% 5.00), the least amount s obtained from Bornova (%0.40). Qualitative and quantitative. analysis of the essential oil aromatic constituents were made in two chromatographical steps. In first; standart mix including eleven volatile constituent standards was used for qualitative analysis by using GC (Gas Chromatography) for all essential oil samples. In the second chromatographical step; one sampleX (Gümüldür) was qualitative and quantitative analysed by using GC/MS (Gas Chromatography- Mass Spectrometry). Briefly, the compositions of essential oil samples do not show differences, but the amount of essential oils and volatile constituents show differences in relation to provenances. 1.8-cineol is the volatile aromatic constituent having the highest quantity (mean 42.11%) in essential oil, after 1.8-cineol; P-pinene (mean 5.09%) and a-pinene (mean 3.78 %) are the major components in relation to other components. Six volatile aromatic constituents were qualitatively and quantitatively identified in GC/MS study. These constituents are: 1.8- cineole (26.75%), linalool (1.89%),terpinen-4-ol (2.97%), cc-terpineol (2.11%), 2-methoxy-4-(2-propenyl)-phenol (3.02%) and methyl eugenol (0.79%). Common volatile constituents which were identified in both GC and GC/MS qualitative identifications are 1.8-cineole and linalool.