Giysilik kumaşların bazı duyusal özellikleri ile fiziksel ve mekanik özellikleri arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77463
  2. Yazar: TANSEL CİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Physical and mechanical properties, tactile properties, FAST System, subjective evaluation, objective evaluation, drapability coefficient, bending length, bending strength, tensile load, tensile length, shearing strength
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
m ÖZET GİYSİLİK KUMAŞLARIN BAZI DUYUSAL ÖZELLİKLERİ İLE FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CİHAN, Tansel Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Okur Şubat 1998, 75 sayfa Bu tez çalışması ile konfeksiyon işletmelerinde çok kullanılan kumaş tiplerinin fiziksel ve mekanik özelliklerin incelenerek dökümlülük ve tutum gibi duyusal özelliklerin ölçülebilir özelliklerin bir fonksiyonu olarak tanımlanması amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Kumaşların fiziksel ve mekanik özellikleri ile duyusal özellikleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacı ile çoklu regresyon analizi ve korelasyon analizi yapılmıştır. Hakem kurulunun değerlendirmeleri ile fiziksel ve mekanik özelliklerden hareketle bulunan değerler arasındaki ilişkiler istatiksel yöntemlerle belirlenmiştir. Çalışmada hammaddeleri viskon, pamuk, viskon/asetat, polyester/viskon, polyester/viskon/lycra ve yün olan kumaşlar kullanılmış, fiziksel ve mekanik özellikleri Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezinde ve Yunsa A.Ş'de ölçülmüştür.rv Çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde kumaşların dökümlülük özelliğini en çok etkileyen özelliklerin eğilme(bending), kesme(shearing) ve FAST Sistemi ile ölçülen çapraz yönde uzama olduğu görülmüştür. Anahtar sözcükler : Fiziksel ve mekanik özellikler, duyusal özellikler, FAST Sistemi, sübjektif değerlendirme, objektif değerlendirme, dökümlülük katsayısı, eğilme uzunluğu, eğilme rijidliği, kopma yükü, kopma uzaması, kesme rijidliği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON RELATIONS BETWEEN SOME TACTILE PROPERTIES WITH PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF CLOTHING MATERIALS CİHAN, Tansel Msc in Textile Eng. Supervisor: Doç. Dr Ayşe Okur February 1998, 75 pages In this thesis, it researched fabrics physical and mechanical properties and their relations with some tactile properties like drapability. Relations between fabrics physical and mechanical properties with tactile properties are examined by correlation and multiple regression. Relations between fabrics physical and mechanical properties with subjective evaluation determinated by statistical methods. In this studies used fabrics construction like viscose, cotton, viscose/acetat, polıester/viscose, poliester/viscose/lycra, wool. Fabrics physical and mechanical properties measured in Aegean University Textile Engineering Researching and Application Department and Yunsa A. Ş. As a result it have been found bending, shearing and biaxial length effect more than other properties to drapability.VI