Plasental yetmezlikli gebeliklerde maternal kan, kord kanıve plasenta( dokuda Antioksidan Aktivite ve Oksidatif Stres markerlarının fetomaternal Doppler değerleriyle korelasyonu
The correlation of fetomaternal Doppler values and antioxidant activity and oxidative stres markers at maternal blood, cord blood and placental tissue in placentally insuffıcient pregnants
  1. Tez No: 774651
  2. Yazar: ESRA ÇINAR TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALPER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, lipid peroksidasyonu, malondialdehit, Doppler sonografi, plasenta! yetmezlik, preeklampsi, Oxidative stress, lipid peroxidation, malondialdehide, Doppler sonography, placental insuffıciency, preeclampsia
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Plasenta! yetmezlikte lipid peroksidasyonu ve Doppler sonografi üzerinde son yıllarda özellikle durulmaktadır. Plasenta! disfonksiyonun eşlik ettiği preeklampsinin ciddi maternal ve fetal mortalite ve morbiditeye yol açması nedeniyle erken dönemde tespiti büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda, plasental yetmezlikli gebelerde oksidatif stres markerları ile fetomaternal Doppler değerlerinin korelasyonunun değerlendirilmesi, hastalığın erken tanı ve ön görüsünde kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlandı. Çalışma, 52 sağlıklı gebe (kontrol grubu), 22 preeklamptik gebe (çalışma grubu) olmak üzere toplam 74 olgu üzerinde yapıldı. Tüm gebelerin matemal kan, kord kanı, plasenta! dokularında lipid peroksidasyon göstergesi olarak malondialdehit çalışıldı, uterin ve umbilikal arterlerde Doppler sonografik ölçümler yapıldı. Maternal kan ve plasenta! dokudaki malondialdehit seviyeleri, kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti ve aralarında pozitif bir korelasyon saptandı. Umbilikal arter ve umbilikal ven malondialdehit düzeyleri çalışma grubunda, kontrol grubuna göre daha yüksek bulunsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Umbilikal ve uterin arterlerdeki Doppler sonografik indeksler, çalışma grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti. Tüm hastalar değerlendirildiğinde maternal ve plasenta! malondialdehit değerleri ile umbilikal ve uterin arter Pi değerleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunmadı (R değerleri sırasıyla 0.76, -0.138 ve 0.004; p>0.05). Bu veriler ışığında plasenta! disfonksiyon gelişen preeklamptik gebelerde, fetomatemal Doppler sonuçları ve oksidatif stress göstergelerinin hastalığın şiddetinin değerlendirilmesinde kullanılabileceği, ancak fetomaternal Doppler sonografik değerlendirme ile oksidatif stres göstergeleri arasında korelasyon saptanmaması nedeniyle bu iki testin birbiri yerine kullanılamayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
in recent years, lipid peroxidation and feto-matemal Doppler sonography have gained great attention in the evaluation of plasenta! insufficiency. Determination of preeclampsia resulting with placental dysfunction in the early stages of pregnancy has a great importance as this clinical entity might cause matemal and fetal mortality and morbity. in this study we aimed to evaluate the correlation between the oxidative stress markers and fetomatemal Doppler values and to investigate its value in the evaluation of placental insufficiency. This study was generated on 74 cases, which includes 52 healthy pregnants (control group), and 22 preeclemptic pregnant women (study group). Malondialdehide was studied as the lipid preoxidation indicator in matemal blood, cord blood and placental tissues. Doppler sonographic measurements have been performed in uterine and umbilical arteries. Malondialdehide levels in matemal blood and placental tissues were signifıcantly higher in the control group and a positive correlation was determined. Altough malondialdehide levels of the umbilical atery and vene were higher in the study group, differences were not statistically signifıcant. All Doppler indices of the fetomatemal system were higher in the study group. No correlation was found between matemal and placental malondialdehide values and the Doppler pulsatility index values(0.76, -0.138 ve 0.004; p>0.05, respectively). i n conclusion; fetomatemal Doppler sonography and oxidative stress indicators might be used in the estimation of the grade of preeclampsia. On the other hand, due to the discordant results of fetomatemal Doppler sonography and oxidative stress indicators, they should not be used to replace each other in this clinical entity.