Kaşıkçı Ali Rıza Konevî hayatı, eserleri ve Dîvân'ı (İnceleme-metin)
Kaşıkçı Ali Rıza Konevi life, works and Diwan (Review-text)
  1. Tez No: 774664
  2. Yazar: EYÜP AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İslâm Edebiyatı, 20. Yüzyıl, Kaşıkçı Ali Rıza Konevî, Dîvân-ı Rızâ'î, Din, Tasavvuf, Tahlil, Turkish-Islamic Literature, 20th Century, Khashoggi Ali Rıza Konevî, Dîvân-ı Rızâ'î, Religion, Sufism, Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 951
Özet
Osmanlı'nın son yıllarıyla Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış olan Kaşıkçı Ali Rıza Konevî, Osmanlı'nın medrese geleneğiyle yetişmiş âlim bir sûfîdir. Mutasavvıf kimliğinden ötürü Menemen Olayı'ndan (1930) doğrudan etkilenmiş; birçok baskı, tekfir ve tehtidlere rağmen kimliğinden hiçbir şekilde taviz vermemiştir. Dolayısıyla bu uğurda bütün mal ve emlâkını Konya'da bırakarak Medine'ye göç etmiştir. Dönemin bütün zorlukları, kısıtlamaları ve imkânsızlıklarına rağmen ömrünün sonuna kadar irşâd vazifesini asla terketmemiş olmakla beraber kaleme aldığı eser ve mektuplarla da vazifesini sürdürmeye devam etmiştir. Âlim ve mutasavvıf kimliğiyle Konya ve çevresinde tanınmış olan Konevî'nin günümüzde çok sayıda ihvânı bulunmaktadır. Çalışma, birçok değişime tanıklık eden mutasavvıf ve şâir kimliğiyle ön plana çıkan Kaşıkçı Ali Rıza Konevî'nin hayatı, eserleri ve Dîvân'ını ihtiva etmektedir. Çalışma bağlamında farklı zamanlarda Konevî'nin aile efrâdı ve ihvânıyla çeşitli röportajlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma giriş dışında dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Konevî'nin yaşadığı dönemin genel durumuna değinilmiştir. Birinci bölümde Konevî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî-edebî şahsiyeti ele alınmıştır. İkinci bölümde Dîvân şekil açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Dîvân, din ve tasavvuf açısından detaylı bir şekilde tahlil edilmiştir.“Dîvân-ı Rızâ”adlı dördüncü bölümde ise çalışmada izlenen yöntem hakkında bilgiler verilmiş daha sonra transkripsiyonlu çevirisi yapılan Dîvân metnine yer verilmiştir Elde edilen sonuç ve tespitler ise sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Khashoggi Ali Rıza Konevi, is a scholar Sufi, brought up in the Ottoman madrasah tradition and lived in the last years of the Ottoman Empire and the first years of the Republic, Because of his Sufi identity he was directly affected by the Menemen Incident (1930); despite many pressures, takfirs and threats, he never compromised his identity. Therefore, he left all his possessions and real estate in Konya for this cause and migrated to Medina. Despite all the difficulties, limitations and impossibilities of the period, he never left his duty of guidance until the end of his life, but continued to carry out his duty with the works and letters he wrote. Known as a scholar and mystic in Konya and its environs, Konevi has many ihvâns today. The study includes the life, works and Divan of Khashoggi Ali Rıza Konevi, who came to the fore with his sufi and poet identity who witnessed many changes. In the context of the study, various interviews were conducted with Konevi's family members and ihvâns at different times. This study consists of four parts apart from the introduction. In the introduction part, the general situation of the period in which Konevî lived is mentioned. In the first chapter, Konevî's life, works and mystical-literary personality are discussed. In the second chapter, Dîvân is examined in terms of form. In the third chapter, the Divan is analyzed in detail in terms of religion and mysticism. In the fourth chapter named“Dîvân-ı Rızâ”, information about the method followed in the study is given, and then the text of the Dîvân translated with transcription is included.