Toksik miyokardit tanısı ile takip edilen çocuk hastalarda etiyolojik faktörlerin, tedavi ve izlem sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
  1. Tez No: 774671
  2. Yazar: AYÇA LAÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toksik miyokardit, intoksikasyon, zehirlenme, troponin, Toxic myocarditis, pediatric intoxication, troponin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Miyokardit, kalp kasının inflamasyonudur. Etiyolojide ilaçlara bağlı toksisite, elektrik çarpması, akrep venomu gibi durumlar da yer almaktadırve bunlarla ilişkilimiyokarditler“Toksik miyokarditler”olarak sınıflandırılmıştır (1). Çalışmamızda tek merkezde izlenmiş tüm toksik miyokardit olgularının kardiyak biyobelirteç, elektrokardiyografi (EKG)ve ekokardiyografi (EKO)bulgularıyla beraber değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 01.01.2010 ile 31.12.2020 tarihleri arasında intoksikasyon nedeniyle başvuran 2994 hastanın dosyaları incelenmiş olup troponin değeri yüksek olan 124 hasta toksik miyokardit tanısı almıştır. Toksik miyokardit hastalarında intoksikasyona sebep olan etken, yaş, cinsiyet gibi epidemiyolojik özellikler, klinik bulgular, EKG ve EKO bulguları, prognozları detaylı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 2994 olgunun 124'ünde (%3,9) başvuruda bakılan troponin değeri yüksekti. Tüm olgular içinde en sık intoksikasyon sebebi ilaçlardı (%64,1). Toksik miyokardit olgularının %71,8'i olası subklinik akut miyokardit, %28,2'si muhtemel akut miyokardit olarak değerlendirildi. Olguların %57,2'si kadın, %42,7'si erkek cinsiyette idi. Olguların %45'i adölesandı. Olguların %83,9'unda EKG bulguları normaldi,patolojik değişiklikleriçinde en sık ST segment-T dalga değişikliği (%40) görüldü. Başvuru troponin değeri ve takipte bakılan troponin değeri asemptomatik olgularda semptomatik olgulara göre anlamlı olarak düşüktü (p=0,00). Toksik etken türüne göre başvurudaki troponin değer ortancaları ve EKO bulguları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Toksik miyokardit olgularının %61,3'üne EKO ile değerlendirme yapılmıştı. EKO ile değerlendirilen olguların %15,8'inde kısalma fraksiyonu (KF) ve ejeksiyon fraksiyonu (EF)düşüktü. Entübe olan hastalarda başvuru EF değeri anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,03). Başvuru EF ortancası da eksitus olan olgularda iyileşen olgulara göre anlamlı olarak düşüktü (p=0,00). Olguların%4'ü eksitus olmuştu. Sonuç: İntoksikasyon nedeniyle izlenen pediatrik hastalarda klinik veya subklinik olarak miyokardit gelişebilir. Bu olguların troponin değeri, EKG ve EKO ile değerlendirilmesi önemlidir. Çalışmamıza benzer, farklı intoksikasyonlardaki miyokarditlerin klinik ve laboratuvar bulgularının karşılaştırıldığı, uzun dönem prognozunun değerlendirildiği çok merkezli çalışmalar faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Myocarditis is the inflammation of myocardium tissue. Besides infectious and immunologic causes, some drugs, chemicals, scorpion venom, electric injury can cause myocarditis which is called“Toxic myocarditis”. In this study, toxic myocarditis cases were investigated in terms of clinical findings, troponin values, electrocardiographic and echocardiographic findings. Materials and Methods: This study was designed retrospective and descriptive. This study included2994 pediatric patients, aged 0-18 years, who were followed up with intoxication between 01.01.2010 and 31.12.2020. Among these, 124 patients had diagnosed with toxic myocarditis due to high troponin levels. The cases were evaluated etiology, laboratory, clinical, electrocardiographic and echocardiographic findings. Results:Among 2994 pediatric intoxication cases, 124 patients had elevatedtroponin level. The most common cause of poisoning was drugs (64.1%). Most of the cases (71.8%) evaluated as possible subclinical acute myocarditis, 28.2% of the cases were probable acute myocarditis. 57.2% of the cases were female and 42.7 % of the cases were male. The most common age group was adolescents (45%). Electrocardiographic findings were normal in 83.9% of the cases, the most common pathological changewasST segment-T wave changes (40%). The troponin values at admission and at follow-up were lower in asymptomatic cases (p=0,00). There was no significant difference between the median troponin value and echocardiographic findings according to the typeof toxic agent (p >0,05). Echocardiographic evaluation was made 61.3% of toxic myocarditis cases, in 15% of these cases low ejection fraction and shortening fraction were detected. Ejection fraction value at admission was lower in intubated patients (p=0,03). The median ejection fraction value at admission was also lower in patients who died compared to those who recovered (p=0,00). 4% of patients died. Conclusion: Myocarditis may develop asymptomatically or symptomatically in pediatric patients with a history of intoxication. It is important to evaluate these patients with troponin values, electrocardiography and echocardiography. Multicenter studies comparing the findings of myocarditis in different intoxications and evaluating the long-term prognosis would be beneficial.