Türk ve İslam hukukunda sözleşmenin içeriğini düzenleme özgürlüğü ve sınırları
Freedom to determine the content of contract and its limitations in Turkish and Islamic law
- Tez No: 774817
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN, PROF. DR. MEHMET AKİF AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Hukuku, İslam Hukuku, Sözleşme Özgürlüğü, Sözleşmenin İçeriğini Düzenleme Özgürlüğü, İçerik Özgürlüğünün Sınırları, Turkish Law, Islamic Law, Freedom of Contract, Freedom to Determine the Content of Contract, Limitations of Freedom to Determine the Content of Contract
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Türk ve İslam hukukunda sözleşme özgürlüğü kuraldır ve bu özgürlüğün çeşitli görünümleri vardır. Sözleşmenin içeriğini düzenleme özgürlüğü de bu görünümlerden birisidir. Her iki hukuk sisteminde de taraflar kural olarak sözleşmenin içeriğini belirlemekte özgürdür. Bu özgürlüğün sınırını ise emredici hükümlere, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırılık ve imkansızlık oluşturur. Mukayeseli çalışmanın mahiyeti gereği sözleşmenin içeriğini düzenleme özgürlüğü ve sınırları incelenirken Türk Borçlar Kanunu'nun 27. maddesinde yer alan modern taksim esas alınmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde genel olarak sözleşme özgürlüğü kavramı, ikinci bölümünde ise içerik özgürlüğü ve bu özgürlüğün sınırları mukayeseli olarak ele alınmıştır. Son bölümde ise her iki hukuk sisteminde sözleşmelere uygulanan yaptırımlar ve içerik özgürlüğünün sınırlarının ihlalinin yaptırımına yer verilmiştir. Bunun sonucunda hukuk sistemlerinin insanlar arası ilişkileri düzenlemesi sebebiyle değişime ve gelişime açık olduğu ve benzer düzenlemelere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Freedom of contract is a basic principle in Turkish and Islamic law and this freedom has various aspects. Freedom to determine the content of contract is one of these aspects. In both legal systems, the parties are free to determine the content of contract in principle. The limitations of this freedom are impossibility, immorality, contrary to the mandatory rules, public order and personality rights. Due to the nature of the comparative study, while freedom to determine the content of contract and the limitations of this freedom were examined, the modern division in Article 27 of the Turkish Code of Obligations was taken as a basis. In the first part of our study, the concept of freedom of contract in general, and in the second part, freedom to determine the content of contract and the limitations of this freedom were discussed comparatively. In the last part, the sanctions applied to contracts in both legal systems and the sanction of violation of the limitations of content freedom were examined. As a result, it was concluded that legal systems are open to change and development, and they have similar rules because they regulate human relations.