Evlenmenin hükümsüzlüğü ve evlenmenin hükümsüzlüğünün sonuçları
The invalidity of the marriage and the consequences of the invalidity of the marriage
- Tez No: 774894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA HÜLYA İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Evlenme, evlenmenin yokluğu, evlenmenin hükümsüzlüğü, mutlak butlan, nisbî butlan, evlenmenin hükümsüzlüğünün sonuçları, Marriage, the Absence of Marriage, Invalidity of Marriage, Absolute Nullity, Relative Nullity, the Consequences of Invalidity of Marriage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
“Evlenme”tanımı öğreti ve yargı kararlarınca şekillenen kendine özgü bir medeni hukuk sözleşmesidir. Evlenmenin kurucu unsurlarının bulunmaması evlenmenin yokluğuna yol açar. Kurucu unsurları taşımayan bir evlenme yok hükmünde sayılır ve hukuk düzeninde hiçbir hüküm ve sonuç doğurmaz. Kanunda öngörülen şartları taşımaması halinde evlenmenin hükümsüzlüğünden söz edilir. Evlenmenin hükümsüzlüğü halleri Türk Medeni Kanunu'nda“mutlak butlan”ve“nisbî butlan”olarak iki ayrı başlık altında düzenlenmiştir. Çalışmamız“Evlenmenin Hükümsüzlüğü ve Evlenmenin Hükümsüzlüğünün Sonuçları”başlığını taşımaktadır. Bu bağlamda evlenmenin yokluğu ve evlenmenin yokluğunun sonuçları, evlenmenin hükümsüzlüğüne yol açabilecek sebepler ve evlenmenin hükümsüzlüğünün sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
“Marriage”is a distinctive civil law contract which is shaped by doctrine and judicial decisions. The absence of constitutive elements of marriage leads to the absence of marriage. A marriage that does not have the founding elements is declared null and void and does not have any provisions or consequences in the legal order. In case of not fulfilling the conditions stipulated in the law, the invalidity of marriage is mentioned. The invalidity of marriage is regulated in the Turkish Civil Code under two separate headings as absolute nullity and relative nullity. Our study's title is“Invalidity of Marriage and the Consequences of Invalidity of Marriage”. In this context, the absence of marriage and the consequences of the absence of marriage, the reasons that may lead to the invalidity of marriage and the consequences of the invalidity of marriage are emphasized.