Elektrik dağıtım ve perakende satış sektöründe hakim durumun kötüye kullanılması
Abuse of dominant position in the electricity distribution and retail sales sector
  1. Tez No: 774933
  2. Yazar: DUYGU DİJAN ARPACIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik, Dağıtım Faaliyeti, Perakende Satış Faaliyeti, Rekabet, Hakim Durumun Kötüye Kullanılması, Electricity, Distribution, Retail Sales, Competition, Abuse of Dominant Position
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Elektrik piyasaları başlangıçta kamu mülkiyetinde bulunan dikey bütünleşik bir yapıdayken bu yapı reform süreci kapsamında rekabetçi piyasalar aracılıyla işleyen bir yapıya dönüştürülmek istenmiştir. Bu dönüşüm beraberinde bir takım problemleri de getirmiştir. Bunlardan biri de dağıtım ve perakende satış sektöründe hakim durumda bulunan teşebbüslerin, hakimin durumu kötüye kullanmalarıdır. Bu tezde esas itibariyle elektrik dağıtım ve perakende satış piyasalarında hakim durumun kötüye kullanılmasına ilişkin rekabet kurallarının uygulanması konusu ele alınmaktadır. Elektrik piyasalarında işleyen rekabet ortamının tesis edilmesi kapsamında yaşanan tarihsel süreç ve bu kapsamda EPDK ile Rekabet Kurumu'nun arasındaki iş bölümünün açıklığa kavuşturulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunlarla beraber tezde incelenen konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına elektrik sektöründe piyasa yapısı ve işleyişi, piyasa faaliyetleri ve hakim durumun kötüye kullanılmasına ilişkin genel rekabet hukuku kurallarına ilişkin bilgiler de aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While electricity markets were initially a vertically integrated structure under public ownership, the reform process aimed to transform this structure into a structure that operates through competitive markets. This transformation has brought with it a number of problems. One of these problems is the abuse of power by dominant undertakings in the distribution and retail sales sector. This thesis mainly deals with the application of competition rules regarding the abuse of dominant position in electricity distribution and retail sales markets. It is concluded that the historical process of establishing a functioning competitive environment in electricity markets and the division of labor between EMRA and the Competition Authority should be clarified. In addition, in order to better understand the subject examined in the thesis, information on the market structure and functioning in the electricity sector, market activities and general competition law rules regarding the abuse of dominant position have also been tried to be conveyed.