Patateste yumru verimi ile argonomik ve fizyolojik özellikler arasındaki ilişkilerin korelasyon ve regresyon analizleri yöntemleriyle belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Tez No: 77494
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, Hasat indeksi, verim komponentleri, Potato, Harvest index, yield components
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
rv ÖZET PATATESTE YUMRU VERİMİ İLE AGRONOMİK VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KORELASYON VE REGRESYON ANALİZLERİ YÖNTEMLERİYLE BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR MUTLU, Vaysal Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Çalışkan Ocak 1998, 53 sayfa Bu çalışmanın amacı patateste, yumru verimi ile verim komponentleri, agronomik ve fizyolojik özellikler arasındaki ilişkileri korelasyon ve regresyon yöntemleri ile irdelemektir. Çalışmada 10 farklı patates genotipi (300/86, Marfona, Ditta, AR-85-0019, Armundo, Diamant, Bolesta, Helena, Signal ve Agria) Menemen dikim koşullarında 3 tekerrürlü tesadüf parselleri deneme desenine göre yetiştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; yumru verimi-ocak verimi, yumru verimi-yumru sayısı arasında pozitif korelasyon katsayıları bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda hasat indeksi ile yeşil aksam ağırlığı, bitki boyu ve yaprak sayısı arasında negatif doğrusal ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON DETERMINATION OF THE RELATIONSHIPS AMONG THE TUBER YIELD, AGRONOMIC AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERISTICS BY USING CORRELATION AND REGRESSION ANALYSES IN POTATOES MUTLU, Vaysal Msc in field Crops Department Supervisor: Prof.Dr. Celal Çalışkan December 1998, 53 pages The objective of the study was to determine the relationship among tuber yield and its components by using the Correlation and regression analysis. The material consisted of 10 patato genotypes (300/86, Marfona, Ditta, AR-85-0019, Armundo, Diamant, Bolesta, Helena, Signal ve Agria) was grown at Menemen planting conditions according to Completely Random Design with three replications. Results of the study showed that tuber yield per plant had positive significant correlation with tuber number and yield per acre. Regression analysis indicated that harvest index was explained by vegatative parts above ground, leaf number and plant height.