Organik tarım yapılan alanlarda kireç uygulamasının toprakların mikrobiyolojik aktivitesi, humus oluşumu, ürün miktarı ve kalitesi üzerine etkileri
- Tez No: 77495
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik Taran, Ekolojik Taran, Yeşil Gübre ve Bağcılık, Organic management, Ecological management, Green manure and viticulture
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET ORGANİK TARIM YAPILAN ALANLARA KİREÇ UYGULAMASININ TOPRAKLARIN MİKROBİYOLOJİK AKTİVİTESİ HUMUS OLUŞUMU, ÜRÜN MİKTARI VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ DÖLER, Günnur Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL Temmuz 1998, 49 sayfa Gediz Havzası, Salihli yöresi, Akçapınar köyü, Keserli mevkiinde son 3 yıldır organik tarım yapılan çekirdeksiz asmaların, sıra aralarına organik gübre olarak bakla, bağ çubuğu, fiğ ve çiftlik gübresi uygulanmış, ayrıca kireçli ve kireçsiz parsellerle de kombine edilerek araştırma yürütülmüştür. Araştırma parsellerinden alman örneklerde toprakların Streptomycet, azotobakter ve aerob selüloz parçalayıcı bakteri sayılan ile DHG- Enzim aktivitesi, biomas gibi bazı biyokimyasal aktivite kriterleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Ayrıca, toprak örneklerinde fiziksel, kimyasal ve humin maddesi analizleri yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan bu değerlendirmelerde kontrole göre en yüksek streptomycet sayısı bakla (1684.90xl03/g.k.t), aerob selüloz parçalayıcı bakteri sayısı(4560x1 03/g.k.t.) çiftlik gübresi, azotobakter sayısı fiğ (2355/g.k.t), bakla (1928.5/g.k.t.) ve çiftlik gübresi (2533.7/g.k.t.) uygulamalarında en yüksek olarak tespit edilmiştir. Bunun yanında humin maddesi (%21.19), mikrobiyal biomas (73.61 mgC/100g.k.t.) ve DHG-Enzim aktivitesinin (129.18 ugTPF/g.k.t.) en yüksek değerlerine tanığa göre fiğ uygulamasında ulaştıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EFFECTS OF LIME APPLICATION ON MICROBIOLOGIC ACTIVITY, HUMUS FORMATION, YIELD AND QUALITY OF CROP ON SOILS UNDER ORGANIC MANAGEMENT DÖLER, Günnur MSc in Soil Department Supervisor: Porf. Dr. Muzaffer ÇENGEL July 1998, 49 page In this research; broad bean, vineyard shoot, vetch and farmyard manure as organic amendments were applied to row spacing of vineyard fields which is under organic agriculture during the last 3 years in Salihli, Akçapınar and Keserli in Gediz watershed and the research was also carried out to combine the parcels with lime and without lime. In soils taken from the research parcels, the effect of these amendments on streptomycet, azotobacter and aerob cellulose decomposing bacteria numbers, and some biochemical activity criteria such as dehydrogenase activity and biomas were studied. In addition, physical and chemical properties of soils, and humin substance analysis were made and the results were evaluated. According to the results; the highest streptomycet numbers (1684.9xl03/g.k.t.) were determined in broad bean, the highest aerob cellulose decomposing bacteria (4560xl03/g.k.t.) in farmyard manure, and azotobacter numbersin vetch (2355/g.k.t), broad bean (1928.5/g.k.t.) and farmyard manure (2533.7/g.k.t.) amendments. In addition, the highest humin substance (21.19%), biomass (73.61 mgC/100g.k.t.) and dehydrogenase activity (129.18 uTPF/g.k.t.) were found in vetch amendment compared to control parcel.