Bazı kas kontrol mekanizmalarının ortadan kaldırılması durumunda gerçekleştirilen pliometrik egzersizlere verilen kas yanıtları ve kinematik değerlerin incelenmesi
Investigation of the muscle responses and kinematic values to plyometric exercise when some muscle control mechanisms are eliminated
  1. Tez No: 774988
  2. Yazar: MERVE NUR YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİLLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: EMG, kinematik, pliometrik antrenman, kas aktivasyonu, EMG, kinematic, plyometric training, muscle activation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırmanın amacı bazı kas kontrol mekanizmalarının ortadan kaldırılması durumunda gerçekleştirilen pliometrik egzersizlere verilen kas yanıtları ve kinematik değerlerin incelenmesidir. Araştırma grubunu, pliometrik antrenman geçmişi olan, çalışmaya engel teşkil edecek bir sakatlığı olmayan U19 kategorisinde 23 futbol oyuncusu oluşturdu. Sporculardan vücut ağırlığına göre belirlenen ağırlığa sahip platformda sırt üstü yatar pozisyonda squat dikey bacak itiş (SDBİ), countermovement dikey bacak itiş (CDBİ) ve drop dikey bacak itiş (DDBİ) testlerini gerçekleştirmeleri istendi. SDBİ ve CDBİ testleri açık ve kapalı göz olmak üzere 2 ayrı durumda, DDBİ testi ise açık göz haberli, açık göz habersiz, kapalı göz haberli ve kapalı göz habersiz olmak üzere 4 farklı durumda 2'şer tekrar olarak uygulandı. Hareketler süresince alt üyeler ve platforma ait kinematik veri ile SEMG verisi eş zamanlı olarak kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz olarak ikili karşılaştırmalarda Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Freidman Testi uygulandı. Analiz sonuçlarına göre SDBİ testi kinematik bulguları benzerlik gösterip sadece hareketin başlangıç anındaki kalça eklemi açısı kapalı göz durumda daha büyük değer göstermiştir. SDBİ testi, her bir kastan elde edilen en yüksek MVC yüzde değerleri ve RF hariç diğer kasların en yüksek MVC yüzdesine ulaştığı zaman değerleri benzerdi. RMS değerleri konsantrik evrede ST kası hariç diğer kaslarda, platformun uçuş evresinde ise VL ve VM kasları haricindeki diğer kaslarda benzerdi. EMG sinyalleri ortalama frekans değerleri platformun uçuş evresinde ST kası haricindeki diğer kaslarda, konsantrik evrede ise tüm kaslarda benzerdi. CDBİ testinde kinematik ve EMG verileri açık göz ve kapalı göz durumda benzerdi. DDBİ testi kinematik bulguları benzerlik gösterip sadece touchdown anındaki ve eksantrik evre sonundaki kalça eklemi açıları kapalı göz habersiz durumda diğer durumlara göre daha büyük değere sahiptir. DDBİ testi esnasında her bir kastan elde edilen en yüksek MVC yüzde değerleri ST hariç diğer kaslarda ve kasların en yüksek MVC yüzde değerine ulaştığı zaman değerleri tüm kaslarda benzerdi. RMS değerleri pre-touchdown evresinde ST kası hariç diğer kaslarda, eksantrik evrede TA kası hariç diğer kaslarda, konsantrik evrede RF ve TA kasları hariç diğer kaslarda, platformun uçuş evresinde ise BF kası hariç diğer kaslarda benzerdi. Pre-touchdown, eksantrik, konsantrik ve platform uçuş evrelerindeki EMG sinyalleri ortalama frekans değerleri benzerdi. Sonuç olarak SDBİ ve CDBİ testlerinin açık göz ve kapalı göz durumlarda, DDBİ testinin ise açık göz haberli, açık göz habersiz, kapalı göz haberli ve kapalı göz habersiz durumlarda kas yanıtlarının ve kinematik değerlerinin genel olarak benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu duruma sebep olarak gözler kapatıldığında veya hareketler aniden ve habersiz olarak gerçekleştiğinde propriyoseptif ve vestibüler sistemlerin devreye girip hareketi dengelemek için daha fazla çalışmaya zorlanması olabilir. Aynı zamanda çevrenin daha önceden bilinmesinden ve sporcunun daha önceden pliometrik antrenmanlara aşina olup hareketleri daha önce çok kez tekrarlanmasından kaynaklı bir adaptasyonun söz konusu olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the muscle responses to plyometric exercises when some muscle control mechanisms are eliminated. The research group consisted of 23 football players in the U19 category having a history of plyometric training and did not have an injury that would prevent them from participating. Athletes performed the squat vertical leg press (SVLP), countermovement vertical leg press (CVLP) and drop vertical leg press (DVLP) tests in the supine position on a platform with a weight determined according to their body weights. The SVLP and CVLP tests were performed in two different conditions; eyes open and eyes closed. The DVLP test was peformed in four different conditions; eyes open expected, eyes open unexpected, eyes closed expected and eyes closed unexpected. During the movements, the kinematic data of the lower limb and the platform and the SEMG data were recorded simultaneously. For statistical analysis, the Wilcoxon Signed Ranks Test was used for pairwise comparisons, and Freidman Test was used for multiple comparisons. According to the analysis, the kinematic findings of the SVLP test were similar. Only the hip joint angle at the beginning of the movement was bigger in the eyes-closed condition. In the SVLP test, the highest MVC percentage obtained from each muscle and the time when the muscles reached the highest MVC percentage except RF were similar. RMS values were similar in the concentric phase for all muscles except the ST. In the platform flight phase, RMS values were similar in all muscles except the VL and VM. The mean frequency of the EMG signals in the concentric phase and in the platform's flight phase were similar in all muscles except the ST. In the CVLP test, kinematics and EMG data were similar in eyes open and eyes closed conditions. During the DVLP test, the hip joint angles at the moment of touchdown and at the end of the eccentric phase have the most significant value in eyes closed unexpected compared to other conditions. The highest MVC percentage values obtained from each muscle except for the ST and the time of each muscle reached the highest percentage of MVC were similar. RMS values in the pre-touchdown phase were similar except for ST, in the eccentric phase were similar except for TA, in the concentric phase were similar except for RF and TA, and in the platform flight phase were similar except for BF. Mean frequency values of the EMG signals in the pre-touchdown, eccentric, concentric, and platform flight phases were similar. As a result, the kinematics and EMG findings of the SVLP, CVLP and DVLP tests were similar in all conditions. These results may come from when the eyes are closed or when the movements occur suddenly and unexpectedly, the proprioceptive and vestibular systems are activated and forced to work harder to balance the movement. In addition, there is an adaptation due to previous knowledge of the environment because the athlete was familiar with plyometric training and had repeated the movements many times before.