Rekreatif amaçla spor salonlarına gelen bireylerin yaşam kalitesi ve yaşam doyum düzeylerinin araştırılması
Researching the quality of life and life satisfaction levels of individuals coming to gym for recreative purpose
  1. Tez No: 774996
  2. Yazar: TOLGAHAN İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreatif, spor salonu, yaşam kalitesi, yaşam doyumu, Recreational, gym, quality of life, life satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yaşam kalitesi ise bireyin toplum içerisinde yer aldığı ekonomik, kültürel ve sosyal alanda çok geniş bir bakış açısıyla sahip olduğu sağlığı algılama biçimi olarak kullanılmaktadır. Yaşam doyumu temel olarak insanların yön verdikleri yaşamlarından ne kadar memnun olduklarını ifade etmektedir. Bu nedenle yaşam doyumu kavramı insan yaşamındaki olumlu duygu ve hisleri açıklamada kullanılmaktadır. Literatürde yer alan bilgiler değerlendirildiği zaman yaşam doyumu ve yaşam kalitesi kavramlarının insan yaşamında önemli olduğu, insanların varlıklarını sağlıklı bir biçimde devam ettirmelerinde yaşam doyumu ve yaşam kalitesinin yüksek olması gerektiği görülmektedir. Bunun bilincinde olan insanlar yaşam doyumlarını ve yaşam kalitelerini arttırmak için birtakım aktivitelere katılmaktadırlar. Bu aktivitelerin başında da rekreatif aktiviteler gelmektedir. Nitekim rekreatif aktiviteler bireylerin yaşam doyumu ve yaşam kalitelerini arttırabilir. Verilen bu bilgiler bağlamında bu araştırmada; rekreatif amaçlı olarak spor salonlarına giden bireylerin yaşam doyumlarının ve yaşam kalitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeliyle gerçekleştirilen araştırmaya Kocaeli ilinin İzmit ilçesinde rekreatif amaçlı spor salonlarına giden ve kolayda örnekleme yoluyla seçilen yaşları 18 ile 26 arasında değişen 145 kadın 155 erkek toplam 300 birey oluşturmaktadır. Araştırmada veriler;“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların yaşam doyumlarının cinsiyete, medeni duruma ve aylık gelir düzeyine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Benzer şekilde araştırmaya katılan yetişkin bireylerde yaşam kalitesinin de cinsiyet, medeni durum ve aylık gelir düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quality of life, on the other hand, is used as a way of perceiving the health of the individual from a very broad perspective in the economic, cultural and social field in which he is in the society. Life satisfaction basically expresses how satisfied people are with the life they direct. For this reason, the concept of life satisfaction is used to explain positive emotions and feelings in human life. When the information in the literature is evaluated, it is seen that the concepts of life satisfaction and quality of life are important in human life, and that life satisfaction and quality of life should be high for people to continue their existence in a healthy way. People who are aware of this participate in some activities to increase their life satisfaction and quality of life. At the beginning of these activities are recreational activities. As a matter of fact, recreational activities can increase the life satisfaction and quality of life of individuals. In the context of this information given, in this research; The aim of this study is to examine the life satisfaction and quality of life of individuals coming go to gyms for recreational purpose. A total of 300 individuals, 145 women and 155 men, aged between 18 and 26, who go to recreational sports halls in the Izmit district of Kocaeli province and selected by convenience sampling, constitute the research carried out with the scanning model. Data in the research; It was obtained by using“Personal Information Form”,“Quality of Life Scale”and“Satisfaction with Life Scale”. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H test was used to evaluate the data. As a result of the research, it was found that the life satisfaction of the participants did not differ according to gender, marital status and monthly income level. Similarly, it was concluded that the quality of life of adult individuals participating in the research did not differ according to the variables of gender, marital status and monthly income level.