Rekreatif amaçlı fitness salonlarını kullanan bireylerin egzersiz bağımlılığı ve mutluluk düzeylerinin incelenmesi
Examination of exercise addiction and happiness levels of individuals using recreational fitness centers
  1. Tez No: 934060
  2. Yazar: ADEM SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ZAMBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Mutluluk düzeyi, Fitness, Spor psikolojisi, Exercise addiction, Happiness level, Fitness, Sport psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, rekreatif amaçlı fitness salonlarını düzenli olarak kullanan bireylerin egzersiz bağımlılığı ve mutluluk düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, Gümüşhane'de düzenli fitness yapan 142 kadın, 56 erkek toplam 198 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ), Mutluluk Ölçeği (MÖ) ve kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde ilişkisiz örnemlem için t-testi, tek yönlü varyans analizi için ANOVA ve pearson korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları, demografik faktörler arasında, cinsiyet, yaş ve haftalık fitness süresi gibi değişkenlerin egzersiz bağımlılığı ve mutluluk düzeyleri üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu tespit edilmiştir. Erkeklerin mutluluk düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Haftalık fitness süresi arttıkça mutluluk düzeylerinin de yükseldiği, fakat aşırı egzersiz yapmanın bağımlılığı tetikleyebileceği gözlemlenmiştir. Düzenli egzersizin bireylerin mutluluk düzeylerini artırmaya yardımcı olduğunu, ancak egzersiz bağımlılığının belirli bir noktadan sonra bireylerin psikolojilerini olumsuz etkileyebileceğini göstermiştir. Sonuç olarak, rekreatif amaçlı fitness salonlarını kullanan bireylerin egzersiz bağımlılığı düzeylerinin belirli demografik faktörlere göre değişiklik gösterdiği, ancak genel olarak yüksek düzeyde bağımlılık eğilimi göstermedikleri saptanmıştır. Bu durum, düzenli egzersizin bireylerde bir alışkanlık haline geldiğini ancak bağımlılık seviyesine ulaşmadığını göstermektedir. Mutluluk düzeyleri incelendiğinde ise, düzenli egzersizin bireylerin stresle başa çıkma becerilerini artırdığı ve genel yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the levels of exercise addiction and happiness among individuals who regularly use gyms for recreational purposes. The sample of the study consists of a total of 198 participants, including 142 women and 56 men who regularly exercise in Gümüşhane. As data collection tools, the Exercise Addiction Scale (EAS), the Happiness Scale (HS), and a personal information form were used. For the analysis of the data, t-test for unrelated samples, one-way ANOVA, Pearson correlation, and regression analyses were employed. The research findings indicate that demographic factors such as gender, age, and weekly fitness duration have significant effects on exercise addiction and happiness levels. It was found that men's happiness levels were higher than women's (p0.05). As the weekly fitness duration increased, happiness levels also rose; however, excessive exercise was observed to trigger addiction. The study demonstrated that regular exercise helps increase individuals' happiness levels but exercise addiction could negatively impact individuals' psychology beyond a certain point. In conclusion, it was determined that the levels of exercise addiction among individuals who use gyms for recreational purposes vary according to certain demographic factors but generally do not show high levels of addiction tendency. This indicates that regular exercise becomes a habit for individuals but does not reach the level of addiction. When examining happiness levels, it was observed that regular exercise helps individuals cope with stress better and positively affects overall quality of life.