Sanayi makine ve ürünlerinde eğriler
Curves in industrial machines and products
  1. Tez No: 77500
  2. Yazar: MUSTAFA AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne şekli, eğriler, invaryantlık, şekil kontrolü, parametrik kübik eğri, Object figures, curves, invariant, figure controlling, parametric cubic curve
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
V ÖZET SANAYİ MAKİNE VE ÜRÜNLERİNDE EĞRİLER AKÇAY, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Çalışkan Kasım 1998, 59 sayfa Bu tezin birinci bölümünde sanayide kullanılan çeşitli ürünlerin şekillerinin bilgisayar ortamında çizdirilmesi ve hesaplamalarının yapılması esnasında ortaya çıkan bazı problemler ve bu şekillerin daha düzgün ve hızlı çizdirilmesinde kullanılan bazı metotlar incelenmiştir. Burada temsil keyfiyetinin istenilen düzeyde olması için tasarıma uygun bir matematiksel formda olması şartlan, 'genelliğe sahip zengin ifade gücü' ve 'şekil kontrolünün esnekliği' başlıkları altında ele alınmıştır. Şekillerin bazı dönüşümler altında invaryantlığının sağlanması ve eğriler anlatılıp bir eğri üzerinde bulunan noktalara matematiksel erişimi kolaylaştıran bir yol üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde eğriler hakkında bazı bilgiler verilip bir eğri parçasının bölünmesi ile eğrilerin yüzey ve diğer eğrilerle kesişmelerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CURVES IN INDUSTRIAL MACHINES AND PRODUCTS AKÇAY, Mustafa MSc in Mathmatics Supervisor: Prof. Dr. Ali Çalışkan November 1998, 59 pages In the first part of this thesis, some problems which come into being during the drawings of various products, used in industry and calculations in computers and also some methods which are used in drawing these figures regularly and faster are inspected. In order that quality of representation of curves to be in the desired level, the conditions of the curves which should be in a suitable form for design purposes are inspected under the titles 'rich expressing power which has generality' and 'elasticity of figure conrolling'. Obtaining the invariance of shapes under certain transformations and curves are told; a way which makes it easy to calculate points on a curve is considered. In second part some information about curves is given and division of a part of a curve and intersections of curves are attained.