Alaşehir yöresi asma yapraklarında radyoaktif polonyum düzeyinin belirlenmesi
Determination of the radioactive polonium level of grapevine leaves in Alaşehir region
  1. Tez No: 77503
  2. Yazar: GÜLŞEN GÜRBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polonyum, Po-210, radyoaktivite, elektrodepozisyon, spontane depozisyon, Polonium, Po-210, radioactivity, electrodeposition, spontaneous deposition
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV ÖZET ALAŞEHİR YÖRESİ ASMA YAPRAKLARINDA RADYOAKTİF POLONYUM DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ GÜRBOGA, Gülsen Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler ABD (Kimya) Tez Yöneticisi: Doç Dr. Şule Aytaş Haziran 1998,44 Sayfa Bu çalışmada, Alaşehir-Manisa yöresinden toplanan asma yapraklarının (Vinis vinifera, L. cv Sultana syn.) Po-210 içeriği saptanmıştır. Po-210 spontane olarak seyreltik hidroklorik asit (HC1) ortamından bakır disk üzerine depoze edilmiş ve ZnS(Ag) sintilasyon detektörü ile sayılmıştır. Literatürde bazı yenilebilir bitkilerdeki radyoaktiviteye ilişkin kapsamlı çalışmalar olmasına karşın, Türk mutfağında özel bir yeri olan asma yapraklarında radyoaktivitenin saptanmasına ilişkin çalışma Türkiye'de daha önce gerçekleştirilmemiştir. Bu araştırmada, Alaşehir yöresi asma yapraklarındaki Po-210 içerikleri ölçülerek, örnekleme noktalarına göre varyasyonlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE RADIOACTIVE POLONIUM LEVEL OF GRAPEVINE LEAVES IN ALAŞEHİR REGION GÜRBOGA, Gülsen MSc. Nuclear Sciences (Chemistry) Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şule Aytaş June 1998, 44. pages In this study, the Po-210 content of grapevine leaves (Vinis vinifera, L. cv Sultana syn.) collected from Alasehir Region-Manisa has been determined. Po-210 is spontaneously plated onto a copper disc from dilute hydrochloric acid (HC1) medium and was detected by ZnS(Ag) scintillation counter. Although there are numerous studies on the radioactivity of some edible plants in the literature, the radioactivity in the grapevine leaves which is special in Turkish diet, hasn't been performed in Turkey before. In this work, by measuring the Po-210 content in the grapevine leaves the variations have been shown according to the sampling point.