Türk zeytinyağlarının trigliserid yapılarının tespiti ve zeytinyağına katılan ayçiçeği yağının nicel olarak tayini üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 77502
  2. Yazar: GÜLAY GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Triglyceride, adulteration, virgin olive oil, sunflower oil
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
IV ÖZET TÜRK ZEYTİNYAĞLARININ TRİGLİSERİD YAPILARININ TESPİTİ VE ZEYTİNYAĞINA KATILAN AYÇİÇEĞİ YAĞININ NİCEL OLARAK TAYİNİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR GÜLTEKİN, Gülay Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Kemal ÜNAL Şubat 1998, 77 sayfa. Bu çalışmada, Türk naturel zeytinyağlarının trigliserid yapılarının belirlenmesi amacıyla Türkiye'de zeytin yetişen tüm bölgelerden toplanan 995-96 ve 1996-97 ürünü naturel zeytinyağlarının trigliserid analizi Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) metodu ile yapılmıştır, ayrıca, zeytinyağına belirli oranlarda karıştırılan ayçiçeği yağının belirlenmesi için bitkisel yağların trigliserid bileşimlerinin farklılığından yararlanılmıştır. Tağşişin belirlenmesinde kullanılan trilinolein (LLL) niceliği 1995-96 ürünü naturel zeytinyağlannda iz miktar ile % 0.865 [eğerleri arasında değişirken, 1996-97 ürünü naturel zeytinyağlarında % ı.041 ile % 0.255 değerleri arasında değişmektedir. Bu metotta, LLL ilçeliğinden yararlanarak naturel zeytinyağına minimum % 3 oranında atılan ayçiçeği yağı saptanabilmiştir. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından, zeytinyağına linoleik sitçe zengin tohum yağlarıyla yapılan tağşişin belirlenmesi için, deneysel olarak bulunan ECN (Eşdeğer Karbon Sayısı) 42 ile teorik olarak hesaplanan ECN 42 trigliseridlerinin nicelikleri arasındaki farkın naturel zeytinyağları için maksimum 0.3 olması gerektiği belirtilmiştir. Buna göre, naturel zeytinyağı örneğine % 1 oranında katılan ayçiçeği yağı belirlenebilmiştir. anahtar sözcükler: Trigliserid, tağşiş, naturel zeytinyağı, ayçiçeği yağı.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A STUDY ON THE DETERMINATION OF THE TRIGLYCERIDE COMPOSITION OF TURKISH OLIVE OIL AND SUNFLOWER ODL BLEND IN OLIVE OIL QUANTITATIVELY. GÜLTEKİN, Gülay MSc in Food Eng. Dept. Supervisor: Prof. Dr. M.Kemal ÜNAL February 1998, 77 pages. The objective of this study was to determine the triglyceride composition of Turkish virgin olive oil. Virgin olive oil samples that were obtained from olives harvested during 1995-96 and 1996-97 period were collected from different parts of Turkey where olive is grown. High ressure liquid chromatographic method was used to determine the riglyceride composition of olive oil samples. The difference in the riglyceride compositions of vegetable oils was used in determination of unflower oil blend in virgin olive oil. It was found out that the LLL trilinolein) value used in the determination of adulteration was changed rom trace to 0.865 % in 1995-96 crop and from 0.041 to 0.255 % in 996-97 crop. In this method, minimum detection limit of sunflower oil added to virgin olive oil was 3 %. For the determination of virgin olive oil adulteration with other eed oils rich in linoleic acid, International Olive Oil Council established hat the maximum difference between the experimental and theoritical ICN (equivalent carbon number) 42 values should be 0.3. By this way, unflower oil added in 1 % to virgin olive oil could be determined.