Neoadjuvan kemoterapi hedefe yönelik tedavi alan meme kanserli hastalarda tedaviye yanıtın tedavinin hastalıksız ve total ve sağkalıma etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of treatment response to disease and overall survival and disease free survival in patients with breast cancer treated with neoadjuvan chemotherapy target-directed treatment
  1. Tez No: 775047
  2. Yazar: ÜMİTCAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MİRAÇ BİNNAZ DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Genel Sağkalım, Nüks, Hastalıksız Sağkalım, Patolojik yanıt, Klinik Yanıt, Breast cancer, Overall Survival, Relapse, Disease Free Survival, Pathological response, Clinical Response
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanser tüm kanser türlerinin %11.7'sini oluşturmakta olup, 2020 yılında kadınlarda görülen kanserler arasında kanserden ölümlerin %15.5'ine neden olarak en çok ölüme neden olan kanser türüdür ve dünyada 685 bin ölüme neden olmuştur. Meme kanseri sistemik bir hastalık olup, neoadjuvan tedavi ile metastatik olmayan meme kanserinde mikrometastazları yok ederek nüks riskini azaltılması, tümörün evresini küçülterek cerrahi şansı olmayan hastalara cerrahi şansı tanıması, cerrahi sonrası komplikasyon riskini azaltılması, hayat kalitesini arttırması sağlanmaktadır. Bunun yanısıra neoadjuvan tedavi, tümör ile ilgili invivo kemoterapi yanıtını göstererek hastanın prognozu ile ilgili çok önemli bilgiler sağlamaktadır. Bu bilgiler ışığında çalışmamızda neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri tanılı hastalarda tedavi sonrasında elde edilen patolojik ve klinik yanıtın, hastalardaki hastalıksız ve total sağkalıma etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı'nda 01.01.2010-01.03.2021 tarihleri arasında Tıbbi Onkoloji polikliğine 18 yaş ve üzeri, dosya verileri eksiksiz olan, doku biyopsisi ile patolojik tanısı konfirme edilmiş, verileri eksiksiz, neoadjuvan tedavi almış olan meme kanseri tanılı hastalar dahil edilmiştir.Toplamda 118 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiş olup, hastaların demografik verilerin, radyolojik verilerin,klinikopatolojik verilerin ve biyokimyasal parametreleri kayedilmiştir. Verilerin analizi uygunistastistiksel testler kullanılarak SPSS istatistik programında yapılmış ve p< 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 50,2±12,0'dı. İnvaziv duktal karsinom %72,6 oranıyla en sık görülen histolojik tip olarak bulundu. Neoadjuvan tedavi sonrası tam patolojik yanıt gözlenen hasta oranı %24,6'dır. Neadjuvan tedavi sonrası klinik yanıt değerlendirildiğinde %29,7 hastada radyolojik tam yanıt %60,2 hastada radyolojik parsiyel yanıt ve %10,2 hastada ise stabil hastalık saptandı. Patolojik tam yanıt alınan hastalarla, rezidü tümör hücresi kalan hastaların incelenmesinde total sağ kalım tam yanıt grubunda medyan 130,5 ay ve rezidü tümör hücresi grupda medyan 105,4 ay saptandı. Bu istatiksel olarak anlamlı saptandı(p=0,043). Hastalıksız sağ kalımda patolojik tam yanıt alan hasta grubu, rezidü tümör hücresi kalan hasta grubuna göre anlamlı şekilde uzundu (119,5 ay vs 85,7 ay)(p=0,030). Klinik yanıt değerlendirilmesinde radyolojik tam yanıt alan hastaların medyan genel sağkalımı 115,4 ay, parsiyel yanıt grubu 109,6 ay ve stabil hastalık grubu 72,2 ay saptandı ancak bu istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı(p=0,794). Hastalıksız sağkalımda radyolojik tam yanıt alan hasta grubu 102,1 ay, parsiyel yanıt grubu 91,8 ay ve stabil hastalık 49,6 ay saptandı ancak bu istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı(p=0,067). Metastatik lenf nodu olması, çalışmamızda mortaliteyi ön görmede anlamlı olarak saptandı (duyarlılık=76,5%, özgüllük=%51,0)(p=0,039). Sonuç: Neoadjuvan tedavi alan meme kanseri hastalarında patolojik tam yanıt elde etmenin, hastalarda anlamlı bir şekilde hastalıksız ve total sağkalımı arttırdığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Breast cancer constitutes 11.7% of all cancer types, causing 15.5% of cancer deaths among women in 2020, which is responsable of 685,000 deaths in the world. Breast cancer is a systemic disease and neoadjuvant treatment helps reduce the risk of recurrence by destroying micro metastases in non-metastatic breast cancer, reduces the tumor stage, offers surgery to patients whom surgery cannot be performed as initial therapy, reduce the risk of complications after surgery and to increase the quality of life. In addition, neoadjuvant therapy provides very important information about the prognosis of the patient by showing the in vivo chemotherapy response of the tumor. In the light of this information, our study aimed to investigate the effect of the pathological and clinical response on disease free and overall survival obtained after breast cancer patients who were treated with neoadjuvant chemotherapy . Materials and Methods: Patients with breast cancer , who were treated with neoadjuvant chemotherapy and were 18 years old and older, whom which file data is complete, and pathological diagnosis was confirmed by tissue biopsy and followed up at Dokuz Eylül University Medical Oncology Department between 01.01.2010 and 01.03.2021, were retrospectively searched and included. A total of 118 patients were evaluated retrospectively, demographic, radiological, clinicopathological data and biochemical parameters of the patients were recorded. The analysis of the data were evaluated using the appropriate statistical tests in the SPSS statistical program and the p value of < 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the patients was 50.2±12.0 years. Invasive ductal carcinoma was found to be the most common histological type with a rate of 72.6%. The rate of patients with complete pathological response after neoadjuvant therapy was 24.6%. Clinical response was evaluated after neoadjuvant treatment 29.7% of the patients had radiological complete response, 60.2% of the patients had radiological partial response and 10.2% of the patients had stable disease. Comparing the patients with pathological complete response and patients with residual tumor cells, the median overall survival was 130.5 months in the complete response group and 105.4 months in the residual tumor cell group and was found to be statistically significant (p=0.043). Disease-free survival was significantly longer in the patients who had pathological complete response comparing to the patients who had residual tumor cells (119.5 month vs 85.7 month)(p=0,030). When comparing clinical responses, the median overall survival of patients with radiological complete was 115.4 months, partial response group was 109.6 months, and stable disease group was 72.2 months, but this differance was not statistically significant (p=0.794). Comparing disease-free survival times, the patient group with radiological complete response was 102.1 months, the partial response group was 91.8 months, and stable disease was 49.6 months, but this was not statistically significant (p=0.067). Presence of metastatic lymph nodes were found to be significant in predicting mortality in our study (sensitivity=76.5%, specificity=51.0%) (p=0.039). Conclusion: It was determined that complete pathological response in breast cancer patients who was treated with neoadjuvant treatment, had superior disease free and overall survival.