Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyleri ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi (Trabzon ili örneği)
Examination of the relationship between physical education and sports teachers' burnout levels and self-respect (Trabzon province)
- Tez No: 775057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, öğretmen, benlik saygısı, tükenmişlik, Physical education and sports, teacher, self-esteem, burnout
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyleri ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Trabzon ilinde görev yapmakta olan beden eğitimi ve spor öğretmenleri oluştururken örneklem grubunu evrenden kolaylama yöntemi ile ulaşılan kişiler oluşturmaktadır. Katılımcıların tükenmişlik düzeylerini ölçmek için“Tükenmişlik Ölçeği”, benlik saygısı düzeylerinin ölçülmesi için ise“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi için gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal Wallis Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılırken, ilişki testlerinden Spearman Korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyleri cinsiyet, çalışılan okul türü, görev yapılan okulda spor salonu olma durumu ve görev yapılan bölge durumuna bağlı olarak farklılık göstermezken, medeni durumları, aylık gelir düzeyleri ve spor geçmişine sahip olma durumlarına bağlı olarak gruplar arasında farklılık göstermiştir. Tükenmişlik düzeyleri ile yaş, ortalama gelir düzeyi ve hizmet süreleri arasında negatif yönde ilişkilerin olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Benlik saygısı düzeyleri cinsiyet, medeni durum, aylık gelir düzeyi, çalışılan okul türü, görev yapılan okulda spor salonu olma durumu, görev yapılan bölge durumu ve spor geçmişine sahip olma durumlarına bağlı olarak farklılık göstermemiştir. Benlik saygısı düzeylerine yönelik korelasyon analizi sonucunda da yaş, ortalama gelir düzeyi ve hizmet sürelerinde ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyi ile benlik saygısı düzeyleri arasında negatif yönde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between burnout levels and self-esteem of physical education and sports teachers. While the universe of the research consists of physical education and sports teachers working in Trabzon, the sample group consists of people who are reached from the universe by the method of facilitation. The“Burnout Scale”was used to measure the burnout levels of the participants, and the“Rosenberg Self-Esteem Scale”was used to measure the self-esteem levels. For the analysis of the data, Kruskal Wallis Test and Mann Whitney U Test were used for comparisons between groups, while Spearman Correlation analysis, which is one of the relationship tests, was used. According to the findings obtained; While the burnout levels of physical education teachers did not differ depending on gender, type of school, having a gym in the school where they worked and the status of the region where they worked, it differed between the groups depending on their marital status, monthly income level and having a sports history. It was also concluded that there are negative relationships between burnout levels and age, average income level and length of service. Self-esteem levels did not differ depending on gender, marital status, monthly income level, type of school, having a gym in the school where they worked, the status of the region where they worked and having a sports background. As a result of the correlation analysis for self-esteem levels, it was determined that there was no relationship between age, average income level and length of service. As a result; It was concluded that there is a negative relationship between the burnout level of physical education teachers and their self-esteem levels.