Üç boyutlu dişsel modeller üzerinde konvansiyonel yuvarlak kesitli ve Cu-NiTi ark tellerinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of conventional round section and CuNi-Ti archwires on three-dimensional dental models
  1. Tez No: 775101
  2. Yazar: EMRE TÜZÜNTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAHAR ACAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Düzeltici ortodonti, Ortodontik teller, Çapraşıklık, Tedavi etkinliği, Corrective orthodontics, Orthodontic wires, Crowding, Treatment efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı seviyeleme aşamasında konvansiyonel Ni-Ti teller ile yeni nesil Cu-NiTi ark tellerinin klinik etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Bölümümüzde ortodontik tedavi görmüş 20 hastaya (ortalama yaş: 19.5 yıl) ait 40 dijital model çalışma grubunu oluşturmuştur. Seviyeleme ve hizalama aşamasında konvasiyonel Ni-Ti ark teli (n=10) ve yeni nesil Cu-NiTi ark teli (n=10) uygulanmış 2 grupta, tedavi öncesi (T0) ve seviyeleme sonrasındaki (24 hafta sonra, T1) dijital ağız içi modelleri 3D slicer programı kullanılarak Little çapraşıklık indeksi, interkanin ve intermolar ark genişlikleri ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Ölçümlerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Shapiro Wilk testi ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası varyansların homojenliği Levene testi ile değerlendirilmiştir. Gruplar arasında normal dağılıma uyan ve varyansları homojen olan değişkenlerinin karşılaştırılmasında ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: Maksilla ve mandibulada Little çapraşıklık indeksi istatiksel olarak anlamlı ölçüde azalmıştır. İnterkanin ve intermolar genişlik ölçümlerinde maksillada istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken, mandibuler interkanin mesafedeki artış istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuçlar: Yeni nesil Cu-NiTi ark tellerinin aynı süre içerisinde konvansiyonel ark tellerine kıyasla çapraşıklığı daha iyi çözdüğü sonucuna varılmıştır. İnterkanin ve intermolar mesafe değişimleri ise klinik olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to compare the clinical effects of conventional Ni-Ti wires and new generation Cu-NiTi arch wires during the leveling and alignment phase. Materials and methods: 40 intraoral scans of 20 patients (mean age: 19.5 years) comprised the study sample. 2 groups were formed according to the type of applied archwires in the levelling and alignment stage: conventional Ni-Ti archwire (n=10) and new generation Cu-NiTi archwire (n=10). Pretreatment (T0) and after leveling (24 weeks later, T1) were evaluated with Little's irregularity index, intercanine and intermolar arch width measurements using the 3D Slicer software. The conformity of the measurements to the normal distribution was evaluated with the Shapiro Wilk test. The homogeneity of variances between groups was evaluated with Levene's test. ANOVA test was used to compare the variables with normal distribution and homogeneous variances between the groups. Results: Little's irregularity index decreased significantly in both maxillary and mandibular arches. While there was no statistically significant difference in maxilla in intercanine and intermolar width measurements, the increase in mandibular intercanine distance was found to be statistically significant. Conclusions: The new generation Cu-NiTi archwires solved crowding better than conventional Ni-Ti archwires in the same time period. The difference in intercanine and intermolar distance changes were clinically insignificant.