Hibrit elektrikli hafif ticari araçta dizel motoru azotoksit (NOX) emisyonları optimizasyonu
Optimization of nitrogen oxides (NOX) emissions of a diesel engine in a hybrid electrical light commercial vehicle
- Tez No: 223618
- Danışmanlar: PROF.DR. H. ERTUĞRUL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit elektrikli araç, Azotoksit emisyonu, Rejeneratif frenleme, Kontrol algoritması, Optimizasyon, Hybrid electric vehicle, Nitrogen oxides emission, Regenerative braking, Control algorithm, Optimization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Söz konusu tez çalısmasında ilk olarak hibrit elektrikli araçların yapıları, bilesenleri ve bu bilesenlerin araç tasarımına ve araç kontrol stratejisine etkileri incelenmistir. Ayrıca genel olarak hibrit araç çalısma modları belirtilmistir. Çalısmanın ilerleyen bölümlerinde, uygulanacak hibrit yapının belirlenmesi için dijital ortamda en kötü sartları temsil eden hibrit araç bilesenlerinin üç boyutlu modelleri ile baslangıç geometrik fizibilite çalısmaları yapılmıstır. Alternatif araçlar üzerinde yapılan söz konusu çalısmalar ve üründen beklenen özellikler ısıgında uygulanacak hibrit yapı belirlenmistir. Belirlenen araca baglı proje hedefleri düzenlenerek hibrit araç bilesenleri seçilmis ve bilesenlerin dijital ortamda üç boyutlu modelleri ile geometrik yerlesimi sonlandırılmıstır. Hibrit araç dönüsümü tamamlandıktan sonra ise dizel motoru azotoksit (NOX) emisyonlarının optimizasyonu için sayısal yöntemler yardımıyla konvansiyonel ve hibrit araç modelleri kurulup fiziksel test sonuçları ile karsılastırılarak modellerin dogrulugu kanıtlanmıstır. Sonraki asamada dogrulugu kanıtlanan hibrit araç modeli ile sanal ortamda, içten yanmalı motorun sürüs çevrimi boyunca gösterdigi çalısma karakteristigini degistirmeye yönelik parametreler ile çesitli iterasyonlar yapılarak yakıt tüketimi ve azotoksit (NOX) emisyonları için optimum degerler elde edilmistir. Çalısmanın sonucu olarak fiziksel test ve sanal araç modelleri arasındaki iliski gözetilerek, optimize edilen kontrol algoritması ile aracın gerçekte sahip olacagı yakıt tüketim ve azotoksit (NOX) emisyon degerleri belirlenmis, seçilen stratejinin avantajları ve dezavantajları ortaya konulmustur. Elde edilen sonuçların dogrulugunun kanıtlanabilmesi için referans hibrit aracın fiziksel olarak son kontrol stratejisi ile donatılarak test edilmesi gerektigi kararına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly, configurations and components of HEVs and impacts of these components on vehicle design and control strategy are investigated. Additionally, general running modes of HEVs are described. At the following sections of the study, 3D models of HEV components that are simulating the worst-case conditions are investigated in CAD environment in order to define appropriate hybrid configuration as the initial feasibility check. According to CAD studies done on alternative vehicles and product targets, applicable hybrid configuration is defined. According to product targets that are set after the vehicle choice, final hybrid vehicle components are determined and packaging study is finalized by using 3D models of relevant components in digital environment. After vehicle modification in accordance with hybrid structure, models of conventional and hybrid vehicles are established in ADVISOR to compare the analytical and physical test results for optimization of nitrogen oxides (NOX) emissions. Analytical models are validated according to comparison study for each vehicle type. Next step, optimum results are obtained for fuel consumption and nitrogen oxides (NOX) emissions by changing the parameters of control algorithm on the validated analytical vehicle model. Consequently, test results of modified physical vehicle can be predicted closely by investigating the correlation of analytical and physical models. In addition to these results, advantages and disadvantages of the chosen control strategy are specified. It is also concluded that to be sure the accuracy of the results, reference hybrid vehicle needs to be modified with latest control algorithm and tested accordingly.