Kronik koroner sendrom hastalarında uzun dönem takipte CONUT skorunun mortalite ile ilişkisi
The relationship between CONUT score and mortality in long-term follow-up in patients with chronic coronary syndrome
- Tez No: 775207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK VOLKAN EMREN, DOÇ. DR. MUSTAFA OZAN GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: CONUT skoru, kronik koroner sendrom, malnütrisyon, CONUT score, chronic coronary syndrome, malnutrition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: CONUT skoru diğer nütrisyon skorları ile karşılaştırıldığında daha yüksek ön gördürücü değere sahip olduğu yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Bu çalışmada koroner anjiyografi yapılan kronik koroner arter sendromlu hastalarda CONUT skorunun uzun dönem mortalite ilişkisi değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya, 01 Ocak 2017 ve 31 Aralık 2020 yılların arasında koroner anjiyografi yapılmış, 18 yaş ve üzeri 585 kronik koroner arter sendrom hastası alındı. Tüm hastaların demografik verileri ve laboratuvar verileri değerlendirildi. Tüm hastalar için CONUT skoru hesaplandı ve uzun dönem mortaliteye etkisi değerlendirildi. Bulgular: Elli altı (%10) hastada mortalite izlendi. Mortalite olan ve olmayan hastaların CONUT skoru sırasıyla 0 vs 2 p < 0.001 idi. Çok değişkenli regresyon analizinde HR: 1.63 (%95 CI 1.34-1.98 p < 0.001) saptandı. CONUT skorunun uzun dönem mortaliteye ön gördürücü etkisi AUC: 0.75 (%95 CI 0.67-0.82 p < 0.001) olarak izlendi. CONUT skoru 0.5 kabul edildiğinde sensitivite %78 ve spesifisite %60 olarak izlendi. Sonuç: Kronik koroner sendrom ile izlenen hastalarda CONUT skorunun uzun dönem takipte mortaliteyi ön gördürücü bir skor olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: It has been determined in recent studies that the CONUT score has a higher predictive value compared to other nutrition scores. In this study, the relationship between CONUT score and long-term mortality was evaluated in patients who underwent coronary angiography due to chronic coronary artery syndrome. Methods: Between 01 January 2017 and 31 December 2020, 585 patients over 18 years of age who were newly diagnosed and proven to have chronic coronary artery syndrome by coronary angiography were included in the study. Demographic data and laboratory data of all patients were evaluated. CONUT score was calculated for all patients and its effect on long-term mortality was evaluated. Results: Mortality was observed in 56 (10%) patients. The CONUT score of patients with and without mortality was 0 vs 2; p < 0.001, respectively. Multivariate regression analysis revealed HR as 1.63 (95% CI 1.34-1.98 p < 0.001). The predictive effect of CONUT score on long-term mortality was AUC: 0.75 (95% CI 0.67-0.82 p < 0.001). When the CONUT score was accepted as 0.5, the sensitivity was 78% and the specificity was 60%. Conclusion: CONUT score was found to be predictive of mortality in long-term follow-up of patients who underwent coronary angiography due to chronic coronary syndrome.