Bazı sera domates çeşitlerinin ilkbahar dönemi yetiştiriciliğine uygunluğu üzerinde bir araştırma
An Investigation of the suitability of some tomato varieties for spring season
  1. Tez No: 77521
  2. Yazar: HALE DUYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, çeşit, polen canlılığı, polen sayısı, kalite, Tomato, tomato variety, pollen viability, pollen number, quality
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ill ÖZET BAZI SERA DOMATES ÇEŞİTLERİNİN İLKBAHAR DÖNEMİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUNLUĞU ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA DUYAR, Hale Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL Mart, 1998, 93 sayfa Bu çalışma üreticiler tarafından yaygın olarak kullanılan bazı sera domates çeşitlerinin vegetatif ve generatif özelliklerini saptamak amacıyla 1996-1997 yıllarında E.Ü.Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait sera ve laboratuarlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Yaiza Fi, 170 Fi, Simge Fi, 301 Fi, Belgin Fi 225 Fi ve Elif 190 Fi çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerin çiçek tozu canlılığı ve miktarı, çiçek tozu çim borularının stilde gelişmesi, tozlanmadan 24, 48 ve 72 saat sonraki meyve tutum oranı, verim değerleri, meyve kalite özellikleri (pH, T. A, TSÇKM, % KM, Vitamin C), meyve özellikleri (meyve boyları, meyvede karpel sayısı, ve çekirdek sayısı) ve bitki gelişme özellikleri (1. salkım yüksekliği, salkımlar arası yaprak sayısı ve uzunlukları, çiçek sayısı, bitki boyu ve çapı) saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda, çeşitlerin çiçek tozu canlılığı ilk salkımda % 61.55 ile % 21.50 arasında değişmiş, sonraki salkımlarda bu oranIV artmıştır. Ancak son salkımlarda sıcaklık artışı ile birlikte bu oranında azaldığı görülmüştür. Çiçek tozu miktarı çeşitlere bağlı olarak farklılık göstermiştir. 7. Salkımdan itibaren sera içi sıcaklığının yükselmesi ile çiçek tozu miktarında azalma saptanmıştır. Minimum sıcaklığın 13 °C'ın üzerine çıkması ile çiçek tozu çim borularının 24 saat içinde yumurtalığa ulaştığı görülmüştür. En yüksek toplam verim Belgin Fi çeşidinden alınmış en yüksek 3. Sınıf meyve oranı da bu çeşitten sağlanmıştır. En düşük kuru madde miktarını Belgin Fi çeşidenden elde edilmiştir. TSÇKM bakımından Yaiza Fi, Simge Fi ve Elif 190 Fi çeşitleri en yüksek değeri vermiş, TA ve toplam kuru madde miktarı Yaiza Fi 'de en yüksek değeri almıştır. En düşük pH miktarı da bu çeşitte tespit edilmiştir. Vitamin C bakımından çeşitler arasında önemli bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE SUITABILITY OF SOME TOMATO VARIETIES FOR SPRING SEASON DUYAR, Hale MSc Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL March, 1998, 93 pages This research was envisaged to determine the vegetative and generative growth of some spring season tomato varieties in 1996-1997 at the Horticulture Department of Faculty of Agriculture, Ege University. The tested varities were Yaiza Fi, 170 F]s Simge Fi, 301 Fi, Belgin Fi, 225 F,, and Elif 190 F,. In the experiment, polen number and their viability for each cluster, the exertion of polen tubes after 24, 48 and 72 hours following vibration, plant growth parameters (number of flower and fruit per cluster, the height of first cluster, the distances between the clusters and the number of leaves between the clusters, plant lenght and stem diameter), yield and fruit quality parameters (pH, titratable acidity, total soluble solids, total dry matter content, vitamin C, carpel and seed number) were determined. Pollen viability ranged between 61.55 and 21.5 % at the first truss and then increased at the later trusses until the last ones due to the increase of temperature. Pollen number differences were noted dependingVI on varieties and trusses. By the increase of temperature, pollen number has decreased at the 7th and 8th truss. When the temperature was above 13 °C, pollens reached the ovarium in 24 hours. The highest yield was obtained from ev. Belgin Fi but the third class fruit ratio was also highest. In terms of fruit quality parameters, the lowest dry matter content was at ev. Belgin Fi, cv. Yaiza Fi, Simge Fi and Elif 190 Fi gave the highest total soluble solids, and cv. Yaiza Fi gave also the highest titratable acidity and total dry matter content whereas pH value of that cultivar was the lowest one. There were no significant differences between the cultivars in terms of vitamin C.