Kardiyak risk grubundaki hastaların small, dense LDL (sdLDL) düzeylerinin rutin lipit parametreleri ile hesaplanması
Calculated of small, dense LDL (sdLDL) levels by routine lipit parameters in patients with cardiac risk disease
- Tez No: 775222
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN MUHTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: small, dense LDL cholesterol, non- HDL cholesterol, LDL cholesterol, cardiovascular disease
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Rutin uygulamada, trigliseritler (TG), total kolesterol (TC), yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C) ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C) dahil lipid testleri kardiyovasküler hastalığın değerlendirilmesinde kullanılır ( CVD). LDL partikülleri, büyüklüğüne ve yoğunluğuna göre büyük, yüzer LDL'ye (lbLDL; çap> 25.5 nm) ve küçük, yoğun LDL'ye (sdLDL; çap > 400 olan hastalar için ve tip 3 dislipoproteinemi hastalarında geçerli değildir. Hesaplanan LDL-C (cLDL-C) doğrudan ölçümden (dLDL-C) farklı olabilir ve bu fark, TG ve HDL-C konsantrasyonlarındaki değişime ek olarak sdLDL parçacıklarının varlığına bağlı olabilir. Bu tür bir bağımlılığın varlığı, Srisawasdi formülü ile sdLDL'yi tahmin etmeyi önerecektir. SdLDL'nin cLDL-C'ye, örneklerimizin dLDL-C'ye bağımlılığını inceledik. SdLDL-C tayini için Randox'un homojenöz ölçüm kiti kullanıldı. cLDL-C, karaciğer veya böbrek hastalığı hariç tutulduktan sonra, 183 denek için Friedewald formülü kullanılarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In rutine practice lipid tests, including triglycerides (TG), total cholesterol (TC), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), are used for the assessment of cardiovascular disease (CVD). LDL particles are fractionated according to size and density into large, buoyant LDL (lbLDL; diameter >25.5 nm) and small, dense LDL (sdLDL; diameter 400 and in patients for type 3 dyslipoproteinemia. Calculated LDL-C(cLDL-C) may differ from direct measurement (dLDL-C), and this difference may depend on presence of sdLDL particles in addition to variation inTG and HDL-C concentrations. The presence of such dependence would offer to estimate sdLDL by Srisawasdi formula. We studied dependence of sdLDL on cLDL-C, dLDL-C of our samples. For sdLDL-C determination, a novel homogeneous assay of Randox kit was used. The cLDL-C was calculated using the Friedewald formula for 183 subjects after excluding for liver or renal disease. Using stepwise regression analysis identified non–HDL-C, cLDL-C, and dLDL-C as significant variables (P < .001; R2 = 0.904). The regression equation was as follows: sdLDL-C = 0.580 (non–HDL-C) + 0.407 (dLDL-C) – 0.719(cLDL-C) – 12.05. Identification of a simple and inexpensive marker for sdLDL particles provides a cost-effective method for screening cardiovascular disease risk.