Major depresyonda ilk atak ve yineleyen depresyon atakları olan hastalarda nörobilişsel işlevler ve duygu düzenleme süreçlerinin karşılaştırılması
Comparison of neurocognitive functions and emotion regulation processes among patients with first episode of major depression and recurrent episodes of depression
  1. Tez No: 775223
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. SİBEL ÖRSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, remisyon, bilişsel semptomlar, ilk atak, çoklu atak, bilişsel duygu düzenleme, depression, remission, cognitive symptoms, first attack, multiple attacks, cognitive emotion regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Major depresif bozukluk (MDB) dünya geneline bakıldığında oldukça sık görülmektedir. Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon sorunları gibi bilişsel bozukluklar MDB tanı ölçütlerinde yer almaktadır. Bu bilişsel belirtilerin hastalığın hem aktif döneminde hem de remisyon döneminde sürdüğü görülmektedir. Bilişsel işlev bozukluğu hastalığın gidişini ve tedaviye yanıtını etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı ilk atak depresyon hastaları ile çoklu atak geçirmiş olan depresyon hastalarının bilişsel işlevlerinin ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin remisyon döneminde karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya SBÜ Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvuran, araştırma hakkında bilgilendirilen, araştırmaya katılmayı kabul ederek sözlü ve yazılı bilgilendirilmiş onam veren,“Remisyonda Major Depresif Bozukluk”tanısıyla takip edilen 80 kişi ve 40 kontrol grubu olmak üzere toplam 120 kişi ardışık olarak alınmıştır. İlk görüşmede DSM-V Tanılarını Koymak İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Aracı (SCID-5-CV) uygulanarak hastaların geçirilmiş depresyon tanısı netleştirilmiş ardından Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ile remisyon döneminde oldukları saptanmıştır. Bireyler aynı zamanda sosyodemografik veri formu, Hamilton anksiyete derecelendirme ölçeği (HAM-A), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ), ve Nörobilişsel İşlevleri Ölçen Test Bataryalarından; Stroop Testi TBAG Formu, İz Sürme Testi A-İz Sürme Testi B ve İşitsel Sözel Öğrenme Testi (AVLT) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yineleyen depresyon atakları olan hasta grubu, tek atak geçirmiş hasta grubuna göre; dikkat, motor hız, bozucu etki altında etkiye direnebilme ve kurulumu değiştirme gibi bilişsel esneklik gereken yürütücü işlevlerde ve anlık bellek işlevlerinde daha düşük performans göstermiştir. Çok epizod geçirmiş hasta grubu, sağlıklı kontrol grubuna göre; dikkat, motor hız, bozucu etki altında etkiye direnebilme ve kurulumu değiştirme gibi bilişsel esneklik gereken yürütücü işlevlerde, anlık bellek, kısa süreli sözel bellek, uzun süreli serbest hatırlama alanında ve sözel öğrenme işlevlerinde daha düşük performans göstermiştir. Tek depresif epizod geçirmiş hasta grubu sağlıklı kontrol grubuna göre; dikkat, motor hız, bozucu etki altında etkiye direnebilme ve kurulumu değiştirme gibi bilişsel esneklik gereken yürütücü işlevlerde, uzun süreli serbest hatırlama alanında ve sözel öğrenme işlevlerinde daha düşük performans göstermiştir. Duygu düzenleme süreçleri açısından bakıldığında, tek depresif epizod geçirmiş hasta grubu sağlıklı kontrol grubuna göre 'felaketleştirme' alt ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptanırken, çok epizod geçirmiş hasta grubunda, sağlıklı kontrol grubuna göre bilişsel duygu düzenleme ölçeği toplam puanı ve 'diğerlerini suçlama', 'ruminasyon', 'felaketleştirme' alt ölçeklerinde anlamlı yükselme saptanmıştır. Geçirilen ataklar açısından bakıldığında, çok epizod geçiren hasta grubunda, tek epizod geçirmiş hasta grubuna göre sadece 'diğerlerini suçlama' alt ölçeği puanları anlamlı olarak daha yüksektir. Sonuç: Bu çalışmada major depresif bozukluk tanısı olan bireylerde remisyon döneminde de bilişsel bozukluklarının olduğu ve bu bozuklukların hastaların tek atak geçirmesi ile çoklu atak geçirmesi durumlarında farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Bilişsel bozukluklar depresif hasta grubunda sağlıklı kontrol grubundan ve çoklu atak geçirenlerde tek atak geçiren hastalardan daha fazladır. Bilişsel duygu düzenleme süreçleri açısından da depresyon hasta grupları birbirinden ve sağlıklı kontrol grubundan ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of neurocognitive functions and emotion regulation processes among patients with first episode of major depression and recurrent episodes of depression Objective: Major depressive disorder (MDD) is a mental disorder that is quite common worldwide, is the cause of serious disability globally and brings a great financial burden both individually and socially. Cognitive disorders such as distraction and concentration problems, which are included in the diagnostic criteria of MDD, persist not only during the active period of the disease, but also during remission. Cognitive dysfunction affects the course of the disease, response to treatment and perceived quality of life. The aim of this study is to compare the cognitive functions and cognitive emotion regulation strategies of depression patients who have had multiple episodes with the first episode of depression patients during the remission period. Methods: A total of 120 volunteers, including 80 patients who were followed up with the diagnosis of" Major Depressive Disorder in Remission'' and 40 control groups were recruited consecutively. Participants were referred to the outpatient clinics of SBU Dışkapı Yıldırım Beyazit Training and Research Hospital, informed about the research, and agreed to participate after oral and written informed consent. At the first interview, the diagnosis of patients with previous depression was clarified by applying the Structured Clinical Interview Tool (SCID-5-CV); followed by Hamilton rating scale (HAM-D) to ensure that they were in remission state. Individuals were also evaluated with sociodemographic data form, Hamilton anxiety rating scale (HAM-A), Cognitive Emotion Regulation Scale (BDSS), and Test Batteries Measuring Neurocognitive Functions; Stroop Test TBAG Form, Trail Riding Test A-Trail Riding Test B and Auditory Verbal Learning Test (AVLT). Results: The patient group who had multiple episodes showed lower performance in executive functions and instant memory functions that required cognitive flexibility, such as attention, motor speed, ability to resist influence under disruptive influence, and changing the setup, compared to the patient group who had a single episode. Many episodes had the patient group compared to healthy control group; attention, motor speed, to be able to resist the damaging effect under the influence of executive functions such as cognitive flexibility and changing the setup that need immediate memory, verbal short-term memory, long-term free recall and verbal learning showed lower performance in the area of the function. The group of patients who had a single depressive episode showed lower performance in executive functions that require cognitive flexibility, such as attention, motor speed, ability to resist influence under disruptive influence and change the setup, long-term free recall and verbal learning functions compared to the healthy control group. A significant increase was found in the 'blame others' subscale in the patient group who had multiple episodes compared to the patient group who had a single episode. There was a significant increase in the total score of the cognitive emotion regulation scale and 'blaming others', 'rumination', 'catastrophizing' subscales in the group of patients who had undergone multiple episodes compared to healthy control group. Compared to healthy control group, the patient group who had a single depressive episode showed a statistically significant increase in 'catastrophization' subscales Conclusion: In this study, it was found that depression patients have cognitive disorders even in remission, and these disorders show differences between patients having a single attack and having multiple attacks. In general, cognitive disorders are more common in the group of depressed patients than in the healthy control group, and in patients who have had multiple attacks than in patients who have had a single attack. In addition, in terms of cognitive emotion regulation processes, depression patient groups differ from each other and from the healthy control group.