Kayseri ilinde çeşitli spor dallarındaki sporcuların spor yaralanmaları ve ilk yardım ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowlegde, attitudes and behaviours of the sportsman in various branches related to the sports injuries in Kayseri̇
  1. Tez No: 775221
  2. Yazar: ALİM KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Yaralanmaları, Önleme, İlk Yardım, Rehabilitasyon, Sport, Sports injuries, Prevention, First-aid, Rehabilitation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Kayseri ilinde çeşitli spor dallarındaki sporcuların spor yaralanmalarından korunma, ilk yardım, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikli bu çalışma, Kayseri ilinde çeşitli spor dallarındaki lisanslı sporcular üzerinde yapılmıştır. Faal olarak görev yapan lisanslı futbolcular, basketbolcular, voleybolcular, hentbolcular ve atletizmciler araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırma Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuna (ASKF) ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne (GSİM) bağlı olarak futbol, basketbol, voleybol, hentbol ve atletizm kulüplerinde yer alan toplam 754 lisanslı sporcu üzerinde yapılmıştır. Araştırma 2017 Nisan - 2018 Mart aylarında yapıldı. Araştırma verileri, daha önceki bilimsel çalışmalardan yararlanılarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan ve 43 sorudan oluşan anket formu yardımıyla toplanmıştır. Katılımcılara spor kulüplerinin uygun oldukları bir gün, değişen antrenman saatlerinde ve antrenman yaptıkları alanlara giderek sözel onamları alınarak, çalışmaya katılmayı kabul edenlere yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde ki kare testi ve sürekli değişkenler için unpaired t-testi ve tek yönlü ANOVA (Post hoc-Tukey) testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma grubunun yaş ortalaması 22.19±3.41 yıldır. Araştırmaya alınan sporcuların %61.4'ü erkek, %38.6'sı kadındır. Sporcuların %90.6'sı yaralanmalardan korunmaya dikkat ettiklerini söyledikleri halde %49.9'u daha önce spor yaralanması geçirmiştir. Sporcuların %53.6'sı ilk yardım eğitimi aldıklarını ve %46.3'ü ilk yardım eğitimini öğretmenlerden aldıklarını söylemişlerdir. Sporcuların ilkyardım bilgi puanı ortalaması, 10 puan üzerinden 5.36±2.54'tür. Sporcuların %54.2'si antrenman yaptıkları alanlarda sağlık personeli olmadığını söylemişlerdir. Yaralanmaların %47.3'ü antrenman sırasında olup, %56.4'ü kas yaralanmasıdır. Yaralanan bölgelerin büyük çoğunluğunun ayak (%35.6), ayak bileği (%30.6) ve diz (%27.1) gibi alt ekstremite bölgelerinde olduğu görülmüştür. Sonuç: Spor yaralanmaları oldukça yaygın olup, çoğunlukla alt ekstremitelerde meydana gelmektedir. Sporcuların ilk yardım konusunda önemli bilgi eksiklikleri vardır. Sporculara ve spor yöneticilerine spor yaralanmalarının önlenmesi, ilk yardım ve rehabilitasyon konularında eğitim verilmelidir. Spor yaralanmalarının yaygınlığı, etkileyen faktörler ve önlenmesi konularında daha geniş çaplı ve perspektif çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is; to determine the information, attitude and behaviors of athletes in various sports in Kayseri in terms of protection from injuries, first aid, physical therapy and rehabilitation practices. Material and Method: This cross-sectional and descriptive study is conducted on licensed athletes in various sports in Kayseri. Active licensed football players, basketball players, volleyball players, handball players and athletes are included in the study. The research was conducted on 754 licensed athletes from football, basketball, volleyball, handball and athletics clubs under the Federation of Amateur Sports Clubs (ASKF) and Provincial Directorate of Youth and Sports (GSIM). The research was conducted in April 2017 - March 2018. The research data are collected by using a questionnaire which was prepared by the researchers and was composed of 43 questions by making benefit of the previous scientific studies. Participants are given a questionnaire with face-to-face interview method by going to exercise areas, where they make exercise in different training times, when sport clubs are suitable, by taking their oral permission. In the statistical analysis of obtained data chi square test is used and for continuous variables, t-test and ANOVA test are used. Findings: The mean age of the study group was 22.19 ± 3.41 years. 61.4% of the participants are male and 38.6% are sport players. Although 90.6% of the athletes say that they were paying attention to protection, 49.9% of them had previously experienced sports injuries/disablement.54.2% of the sportsmen claim that there are not any medical staff in their trainingareas. 53.6% of the athletes say that they received first aid education and 46.3% say that they received first aid education from teachers. 47.3% of the injured athletes were injured during the training and 56.4% had muscle injury of the disability types, the majority of the injured areas were ankle 30.6%, knee 27.1% and 35.6% of the feet were in the lower extremity regions. Conclusion: First aid education in sport injuries/disablements should be given in the light of first aid information supported by scientific studies. It is considered that it would be very beneficial to emphasize the importance of sportsmen to pre-sports warm up, flexibility and after-sports cooling to protect them from injuries