Akıllı telefon girişimli mesajların gestasyonel kilo alımına etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of smart-phone interventional messages on gestational weight gain: A randomized controlled study
- Tez No: 775234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DAŞIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon, beslenme, fiziksel aktivite, gestasyonel kilo alımı, girişim, kısa mesaj Araştırma kaydı:, Smartphone, nutrition, physical activity, gestational weight gain, intervention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu araştırma akıllı telefon girişimli sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite mesajlarının uygun gestasyonel kilo alımına (GKA) etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma Haziran 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında 90 gebe (Girişim:45, Kontrol:45) ile yapılmıştır. Gebelerin beden kitle indeksine göre tabakalı randomizasyon ile gruplar belirlenmiştir. Çalışmada birey tanılama formu, Gebelikte Sağlıklı Yaşam Davranışları Ölçeği (GSYDÖ), maternal soru formu kullanılmıştır. Girişim programı akıllı telefon üzerinden WhatsApp mesajları yoluyla yapılmıştır. WhatsApp yoluyla girişim grubuna uygun kilo alımı, beslenme, fiziksel aktiviteyle ilgili haftada üç kez, kontrol grubuna ise ayda bir kez rutin prenatal bakım içerikli mesajlar gönderilmiştir. Verilerin analizi R Foundation for Statistical Computing istatistik programında yapılmıştır. Sonuçlar p0.05). Amerikan Tıp Enstitüsü (IOM) rehberine göre gruplar arasında uygun GKA oranlarında (girişim %48.9, kontrol %22.2) anlamlı fark saptanırken (p0.05).Gebelerin GSYDÖ ölçek toplam puanı, beslenme ve fiziksel aktivite son test puan ortalamaları girişim grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştır (p0.05).Daha geniş örneklemlerle internet ve sosyal medya uygulamalarının da dahil edildiği, kanıt düzeyi yüksek çalışmaların yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to investigate the effectiveness of smartphone-based healthy nutrition and physical activity messages on appropriate gestational weight gain (GWG). Materials and Methods: The study is a randomized controlled experimental study. The study was conducted with 90 pregnant women (Intervention: 45, Control: 45) between June 2021 and June 2022. Groups were determined by stratified randomization according to the body mass index of the pregnant women. In the study, individual identification form, Healthy Living Behaviors in Pregnancy Scale (HLBPS), and maternal questionnaire were used. The initiative program was carried out via WhatsApp messages on a smartphone. Messages regarding routine prenatal care were sent to the intervention group three times a week, and to the control group once a month, about appropriate weight gain, nutrition, and physical activity via WhatsApp. The analysis of the data R Foundation for Statistical Computing statistical program. The results were evaluated according to the p0.05). According to the IOM guideline, there was a significant difference between the groups in terms of appropriate GWG (intervention 48.9%, control 22.2%) (p0.05). HLBPS scale total score, nutrition and physical activity post-test mean scores increased significantly in the intervention group compared to the control group (p0.05). It is recommended to conduct studies with a high level of evidence, including internet and social media applications, with larger samples.