Sanal mağazacılıkta kullanıcı algıları ve tatminin tekrar satın alma niyetine etkisi: Azerbaycan örneği
The impact of user perceptions and satisfaction on repurchase intention in online shopping: The case of Azerbaijan
  1. Tez No: 775326
  2. Yazar: KHAVAR HUSEYNZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Mağazacılık, E-tüketici algıları, Memnuniyet, Yeniden Satınalma Niyeti, Online Shopping, E-consumer perceptions, Satisfaction, Repurchase Intention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Online alışveriş, özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olan popüler bir alışveriş aracı haline gelen, büyüyen bir olgudur. Küresel olarak benzeri görülmemiş bir büyüme görmektedir ve bu da çevrimiçi perakendeciler, e-ticaret iş platformları, bankalar ve internet servis operatörleri gibi paydaşlar için yeni iş yolları açmaktadır. Online alışveriş, insanların alışveriş hakkındaki algısını tamamen değiştirmiştir. Dünya genelinde tüketicilerin çevrimiçi alışverişe yönelik niyetlerini araştıran bir dizi araştırmaya rağmen, Azerbaycan'da, bu tür faktörlerin araştırılmasıyla ilgili çok fazla çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, genel olarak bu araştırmanın amacı, farklı değişkenlerin çevrimiçi yeniden satınalma niyeti üzerindeki etkisini Sanal Mağazacılıkta Azerbaycan örnekleriyle keşfetmektir. Sonuç, çevrimiçi alışveriş niyetinin ve sürekliliğinin, nihai olarak, algılanan fayda, risk, gizlilik, güven ve tatmin gibi değişik faktörlerden etkilenen tüketicilerin tutumuna bağlı olduğunu göstermektedir.. Bu çalışmanın bulguları sayesinde, e-perakendeciler tüketici davranış niyetinin özellikleri hakkında net bir anlayışa sahip olacaklar. Böylece pazarlama stratejileri geliştirerek e-ticaret hizmetlerinin kullanım oranını olumlu yönde etkileyebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
Online shopping is a growing phenomenon that has evolved into a popular shopping tool, particularly in developed countries. It is experiencing unprecedented global growth, opening up new business opportunities for stakeholders such as online retailers, e-commerce business platforms, banks, and internet service providers. People's attitudes toward shopping have shifted dramatically as a result of online shopping. Despite a number of studies conducted around the world to investigate consumer's online shopping intentions, few studies have been conducted in Azerbaijan to investigate such factors. As a result, the overall goal of this study is to investigate the effect of various variables on online repurchase intention using Azerbaijan as an example. The results show that consumer's attitudes, which are influenced by factors such as perceived usefulness, risk, privacy, trust, and satisfaction, ultimately determine online shopping intention and persistence. The study's findings will provide e-retailers with a clear understanding of the characteristics of consumer behavioral intention. Thus, by developing marketing strategies, they will be able to positively influence the rate of use of e-commerce services.