Bursa iline bağlı Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde sağımda mekanizasyon uygulamaları
Applications of milking mechanization in the towns of Mustafakemalpaşa and Karacabey, in the city of Bursa
  1. Tez No: 77533
  2. Yazar: HASAN KURALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sağım makinalan, sağım yöntemleri, verimlilik, Milking Machines, Types of Milking, Productivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezde, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçeleri süt sığırcılığı işletmelerinde sağuna ilişkin mekanizasyon düzeyi belirlenerek, mekanizasyon gelişiminin ne yönde olduğu ortaya konmuştur. Bu amaçla, bulunduğu yeri karakterize eden, benzer ve değişik özellikler gösteren işletmelere gidilerek“Anket Çalışması”yapılmış; kullanılan yerinde tespit edilip, hayvan varlığı, barınak tipleri, sağım yöntemleri ve sağım makinalan tipleri ve markalan hakkında ayrıntılı bilgiler edinilmiştir. İkinci aşamada, mevcut sistemlerin ve makinalann sağım işlemlerinde geçen süreleri ölçülerek; verimlilikleri ortaya konmuştur. Son aşamada sistem ve makinalann performans değerleri ölçülmüş ve sonuçlara dayanılarak mevcut uygulamalarda yapılabilecek düzenlemelere ve iyileştirmelere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a survey study was conducted to determine the milking mechanization level of some selected farms and their future trend in mechanization in Mustafakemalpaşa and Karacabey and in the city of Bursa. To meet the mentioned objectives above, the farms that characterize the region and those who show similar and different features were visited and the machineries used for milking and the number of cows, type of stables, milking systems were recorded. In the second step of the study, the efficiency of the existing systems in terms of milking machines was determined. The last step consisted of determining the performances of the systems used. Based on the determinations made, the recommendations that aim to improvement of the existing systems were given.