Yumruda kesim sonrası dikim intervallerinin bazı patates çeşitlerinde (S.tuberosum l.) fizyoloji, verim ve kaliteye etkileri
  1. Tez No: 77532
  2. Yazar: H.İBRAHİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Tohumluk Yumru, Yumruda Kesme ve Verim, Potato, Seed Tuber, Cut Seed Tuber and Yield
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET YUMRUDA KESİM SONRASI DİKİM İNTERVALİNİN BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNDE {S. tuberosum L. ) FİZYOLOJİ, VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ ÖZDEMÎR, H. ibrahim Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yönetici: Prof.Dr. Celal ÇALIŞKAN Şubat 1998, 48 sayfa Bu araştırma, Menemen dikim yerinde, 1996 yılında ve ana ürün dikim koşullarında, farklı kesim sonrası dikim intervallerinin (1= Hiç kesim uygulanmamış normal yumrular, II= Dikimden 5 gün önce kesim yapılmış yumrular, III= Dikimden 10 gün önce kesim uygulanmış yumrular, IV= Dikimden 15 gün önce kesim uygulanmış yumrular), değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde (Resy, 81028/1, Sultan, Granola, Yaylakızı) verim komponentleri, verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre; genelde, kesim sonrası dikim intervalleri arasındaki farklılıklar, ele alınan özelliklerde önemli çıkmıştır. Burada, en yüksek bitki boylan ve en geç olum süreleri I ve IV no'lu kesim sonrası dikim uygulamalarına ait yumru bitkilerinde saptanmıştır. Bitki başına en yüksek yumru sayısı 6. 1 ve 6.2 ile I ve IV no'lu kesim sonrası dikim işlemi, en yüksek tek yumru ağırlığıVI 55.1 ve 57.6 gr ile I ve IV, en yüksek dekara yumru verimi ise 1634.7 ve 1635.8 kg/da ile yine I ve IV no'lu kesim sonrası dikim işlemi uygulanan bitkilerden elde olunmuştur. Burada, kuru madde miktarları % 15.4 - 21.6 değerleri arasında yer almaktadır. Verim komponentleri, verim ve kalite ele alındığında; en iyi sonuçlan I ve IV no' lu kesim sonrası dikim intervalleri getirmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECT OF PLANTING INTERVALS AFTER CUTTING ON PHSIOLOGY, THE YIELD AND QUALITY IN SOME POTATO CULTIVARS (S. tuberosum L. ) ÖZDEMİR, H. Ibrahim Msc in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Celal ÇALIŞKAN February 1998, 48 pages This study was carried out to determire the effect of the waiting period after tuber cutting (1= Normal tuber not cut, 11= cut 5 days ago from planting, 111= cut 10 days ago from planting and IV= cut 15 days ago from planting) on the yield components and quality characteristics in some potato cultivars (Resy, 81028/1, Sultan, Granola, Yaylakızı) with different maturity. The experiment was conducted under the main crop production conditions at Menemen in 1996. In general, the cutting times have significanlty affected trails measured in the study. The highest plant height and the latest maturity dates were obtained in the treatment I and IV. The heighest number of tuber per plant (6.1 and 6.2) in the treatment I and IV, the highest single tuber weight 55.1 and 57.6 g in the treatment I and IV the highest tubervm yield (1634.7-1635.8 kg/da) in the treatment I and IV were obtained. At the same time; the values of dry matter contents were between 15.4-21.6%. When yield components and quality were considered, the best results were obtained in the treatments I and IV of waiting period.