Helicobacter pylori'nin gastrik karsinogenez gelişiminde etkili olduğu düşünülen virülans faktörlerinin değerlendirilmesi: Sistematik derleme
Evaluation of virulence factors of helicobacter pylori to be effective i̇n the development of gastri̇c carcinogenesis: Systematic review
  1. Tez No: 775400
  2. Yazar: YÜKSEL YAŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLDEN DİNİZ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastric carcinogenesis, Helicobacter pylori, Helicobacter pylori virulence factors, Gastrik karsinogenez, Helicobacter pylori, Helicobacter pylori virülans faktörleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Purpose: This systematic review is planned to systematic ally examine the studies evaluating the results of studies on the evaluation of virulence factors of Helicobacter pylori to be effective in the development of gastric carcinogenesis. Method: The population of this study is consisted of 48 articles from accessed by searching on“Pubmed”,“Medline”,“Dergipark”,“Elsevier'' and ”Google Scholar“ databases and ”Networked Digital Library of Theses and Dissestations“ sources in dates between January a December 2022. In this review, the articles were selected as full text by searching with keywords ”gastric carcinogenesis“, ”Helicobacter pylori“, ”Helicobacter pylori virulence factors" and they were published in English and Turkish languages in the last thirty years. Total 14 studies of the se articles that meet the research scriteria have occurred the sample of the review. Results: Fourteen studies on the evaluation of virulence factor sthought to be effective in the development of gastric carcinogenesis of Helicobacter pylori, virulence factors vacuolating cytotoxin A, outer membrane ınflammatory protein, cytotoxin-associated gene A, sialic acid binding adhesin, DNA methylation, urease, The induced by contact with epithelium gene, interleukin-8, E-cadherin gene on results on the effects of gastric carcinogenesis. In the literature, the virulence factors play an effective role in the development of gastric carcinogenesis. Conclusion: Helicobacter pylori virulence factors pose a risk of gastric carcinogenesis. It is thought that further studies on larger samplesare needed on this subject.
Özet (Çeviri)
Amaç: Bu sistematik derleme, Helicobacter pylori'nin gastrik karsinogenez gelişiminde etkili olduğu düşünülen virülans faktörlerinin değerlendirilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçlarını sistematik olarak değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın evrenini Ocak-Aralık 2022 tarihinde“Pubmed”,“Medline”,“Dergipark”,“Elsevier'' veri tabanları ile ”Google Scholar“ ve ”Networked Digital Library of Theses and Dissestations“ kaynaklarından taranarak ulaşılan 48 makale oluşturmuştur. İncelemede ”gastrik karsinogenez“, ”Helicobacter pylori“, ”Helicobacter pylori virülans faktörleri" anahtar kelimeleriyle son otuz yılda yayınlanmış, yayın dili Türkçe ya da İngilizce olan ve tam metni bulunan makaleler seçilmiştir. Bu makalelerden araştırma kriterlerini karşılayan toplam 14 çalışma incelemenin örneklemini oluşturmuştur. Bulgular: Helicobacter pylori'nin gastrik karsinogenez gelişiminde etkili olduğu düşünülen virülans faktörlerinin değerlendirilmesine ilişkin 14 çalışma, virülans faktörleri olan vakuolatör sitotoksin A, dış inflamatuar protein, sitotoksin ilişkili gen A, siyalik asit bağlayıcı adezin, DNA metilasyonu, üreaz, The induced by contact with epithelium gene, interlökin-8, E-cadherin geninin mide karsinojenezi üzerine olan etkileri ile ilgili sonuçları içermektedir. Literatürde bu virülans faktörleri gastrik karsinogenez gelişiminde etkili bir şekilde rol almaktadır. Sonuç: Helicobacter pylori virülans faktörleri gastrik karsinogenez gelişim riski oluşturmaktadır. Bu konuyla ilgili daha geniş örneklemler üzerinde ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.