Yetişkinlerdeki homofobi düzeyinin cinsiyetçilik düzeyi ve karanlık üçlü kişilik özellikleri açısından değerlendirilmesi
Investigation of homophobia level in adults in terms of sexism level and dark triad personality traits
- Tez No: 775409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ILDIRIM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Homofobi, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Makyavelizm, Narsisizm, Psikopati, Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri, Homophobia, Ambivalent Sexism, Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy, Dark Triad Personality Traits
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma yetişkinlerdeki homofobi düzeyi ile cinsiyetçilik düzeyi ve karanlık üçlü kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ilinde yaşayan 18-65 yaş arası 433 yetişkinden oluşmaktadır. Homofobi düzeyini belirlemek amacıyla“Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği”, cinsiyetçilik düzeyini ölçmek amacıyla“Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği”ve karanlık üçlü kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla da“Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca yaş, LGBTİ bireylerle tanışıklık durumu, gelir seviyesi, cinsiyet, çocuk sahibi olma durumu, medeni durum, politik görüş, dindarlık seviyesi ve eğitim durumu değişkenleriyle, ölçeklerde ölçülen değişkenlerin farklılaşma durumuna bakılmıştır. Çalışma sonucunda homofobinin cinsiyetçilik ve karanlık üçlü kişilik özellikleriyle pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca homofobinin, cinsiyetçiliğin ve karanlık üçlü kişilik özelliklerinin gruplar arası farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the relationship between the level of homophobia and the level of sexism and dark triad personality traits in adults. The sample of the study consists of 433 adults between the ages of 18-65 living in the province of Istanbul.“Hudson and Ricketts Homophobia Scale”was used to determine the level of homophobia, the“Ambivalent Sexism Scale”to measure the level of sexism, and the“Short Dark Triad Scale”was used to determine the dark triad personality traits. In addition, age, acquaintance with LGBTI individuals, income level, gender, having a child, marital status, political opinion, level of religiosity and education level the differentiation status of the variables measured in the scales were examined. The study led to the following conclusion: Homophobia is positively and significantly related to sexism and dark triad personality traits. In addition, it was observed that homophobia, sexism and dark triad personality traits differed between the groups.