Ege Bölgesi Emys orbicularis (Testudinata: Emydidae) ve Mauremys caspica (Testudinata;Bataquridae) türlerinin taksonomisi ve biyolojisi üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 77541
  2. Yazar: DİNÇER AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDİN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Testudinata, Emydidae, Bataguridae, Taxonomi, Biyoloji, Ege Bölgesi, Türkiye. ': Karapas Doğrusal Uzunluğu, Testudinata, Emydidae, Bataguridae, Taxonomy, Biology, Aegean region, Turkey. *: Straight Carapace Length
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesinden toplanan Emys orbicularis ve Mauremys caspica populasyonları morfolojik karekterler bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İzmir ve Muğla Emys orbicularis populasyonlarının incelenen morfolojik karekterler bakımından Emys orbicularis hellenica alttürüne benzediği gözlenmiştir. Afyon populasyonu bazı morfometrik karekterler (KDU* vs.) bakımından Emys orbicularis hellenica ve Emys orbicularis luteofusca arasında bir durum gösterirken, az örnek temin edilebilen Kütahya populasyonu özellikle KDU bakımından Afyon populasyonu gibi Emys orbicularis luteofusca alttürüne benzerlik göstermektedir. İncelenen Mauremys caspica populasyonlarının ise daha önceki araştırıcıların da belirttiği gibi Mauremys caspica rivulata alttürüne benzediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study populations of Emys orbicularis and Mauremys caspica collected from the Aegean region are investigated by comparing their morphological characteristics. It has been observed that in this respect the populations oîEmys orbicularis in Izmir and Muğla are similar to Emys orbicularis hellenica. Some characteristics (such as SCL*) of the Afyon population is intermediate between those of Emys orbicularis hellenica and Emys orbicularis luteofusca. While Kütahya population, of which we have a small sample size, is similar to Emys orbicularis luteofusca, especially from the viewpoint of SCL. About the populations of Mauremys caspica, as the previous researhes stated, it has been found out to be similar to the Mauremys caspica rivulata subspecies.