Balıklarda büyüme parametrelerinin MS-Windows tabanlı bir bilgisayar programıyla değerlendirilmesi üzerine bir çalışma
A study about evaluation of growth parameters in fish with a MS-Windows computer programme
  1. Tez No: 77548
  2. Yazar: AKIN TÜRKER İLKYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TUNCAY KINACIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Balıklarda büyüme, bilgisayar programı, model, von Bertalanfry, Fish growth, computer programme, methods, von Bertalanffy
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, balıklarda büyüme parametrelerinin elde edilmesi üzerine yazılmış bir bilgisayar programıdır. Programın adı BBP Ver: 1.00 olup,“Balıklarda Büyüme Parametreleri”kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Von Bertalanffy Büyüme Eşitliği (VBBE) olarak bilinen eşitlikten yararlanarak, çeşitli büyüme parametrelerini hesaplayabilmektedir. Bunun yanında, populasyonu daha anlaşılır rakamsal değer ve grafiklere dönüştüren seçenekler ile populasyonları birbirleri ile karşılaştırmada kullanılan analiz yöntemlerini de içermektedir. Günlük yaşantının vazgeçilmez parçaları haline gelmiş bilgisayarlar, bilgisayar programları sayesinde insan hayatım daha kolay bir hale getirip, üretkenliği de en üst seviyelere taşımaktadır. Bu program ile birlikte balıkçılık araştırmalarının değerlendirme aşaması daha kolay bir hal alacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a computer programme which supports to evaluate the growth parameters in fish. The programme's name is BBP Ver: 1.00 (in English GPF), and it is the abbreviation of“Growth Parameters in Fish”. It calculates several variations of growth parameters with the equation which is commonly known as von Bertalanffy Growth Equation. Therefore, it includes the analysis methods that are used for the comparison of the populations and gives opportunities to produce meaningful numerical values and graphics. Computers, which are inevitable part of our daily life, maximise our productivity and ease the life via computer programmes. It is believed that the fisheries researches' evaluating stage will be easier with this programme.