Alkil siyanobifenil homolog serisinde faz geçiş sıcaklıklarının incelenmesi
The Investigation of the phase transition temperatures in alkyl cyanobiphenyls homologous series of LCS
- Tez No: 77549
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkil siyanobifenil, ışık transmisyonu, geçiş sıcaklıkları, Alkyl cyanobiphenyl, light transmision, transition temprature
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET ALKİL SİYANOBİFENİL HOMOLOG SERİSİNDE FAZ GEÇİŞ SICAKLIKLARININ İNCELENMESİ İLK, MİNE Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Gündüz Ocak 1998, 82 sayfa Bu tezde, alkil siyanobifenil homolog serisindeki (K serisi) bazı bileşiklerin faz geçiş sıcaklıkları,“ışık transmisyonu metodu”ile incelenmiştir. Bir sıvı kristal(SK) maddenin fiziksel özellikleri sıcaklık değişimlerinden önemli ölçüde etkilenmektedir.“Işık transmisyonu metodu”ile bir SK bileşiğinin faz geçiş sıcaklıklarının belirlenmesi, maddenin ışık geçiricilik özelliğinin sıcaklıkla değişiklik göstermesi esasına dayanmaktadır. Geçen ışık şiddeti sıcaklığın fonksiyonu olarak çizildiğinde, ışık şiddetinde ani değişimlerin olduğu sıcaklık değerleri, faz geçiş sıcaklıklarım vermektedir. Ayrıca bu çalışmada faz geçiş sıcaklıklarının, molekülün yönelim doğrultusundan bağımsız olduğu; ancak SK arafazın ışık geçiricilik özelliğinin moleküler yönelimle ilişkili olduğu gösterilmiştir. SK arafazlara ait dokular polarize mikroskop altında gözlenmiş, fotoğrafları çekilmiştir.“Görüntü saklayıcı”cihazların üretiminde, oda sıcaklığında simektik faza ve güç kaybını önlemek amacıyla oldukça dar nematik faza sahip SK bileşikler kullanılmaktadır. Bu sebeple, alkil siyanobifenil homolog serisinin ardışık iki üyesi olan 9CB ve 10CB ile hazırlanan çeşitli konsantrasyonlardaki karışımların faz geçiş sıcaklıkları incelenmiş; belirli bir konsantrasyon aralığında, oldukça geniş simektik faza, 1,5 °C gibi olabildiğince dar ve kararlı nematik faza sahipkarışımlar elde edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada homolog bir serideki ardışık üyelerin molekül yapısında meydana gelen çok küçük değişikliklerin, faz geçiş sıcaklıkları ve S moleküler düzen parametreleri gibi önemli fiziksel büyüklükler üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION THE TRANSITION TEMPRATURE IN ALKYL CYANOBIPHENYLS HOMOLOGOUS SERIES OF LCs ILK, MINE M. Sc in Physics Department. Supervisor : Prof. Dr. Erol GUNDUZ January 1998, 82 pages In this thesis, the phase transition tempratures in some compounds of alkyl cynobiphenyl homologous series of LCs are investigated by light transmission method. The physical quantities of a liquid crystal(LC) material have been strongly affected by temperature variations. Determination of the phase transition temperatures of an LC material by light transition method depends on the instantaneous changes in transmittion properties of the material around the phase transition temperatures. When the transmitted light density has been drawn as a faction of temperature, the temperatures which has happened instataneous change in light density have given the phase transition temperatures. In this study, it has also been shown that the phase transition tempratures are not related to the molecular direction of a LC material, but trasmittion properties of the LC mesophase is related to the molecular direction. The texture of LC mesophase have been observed by the help of polarized microscope and taken photographs. In the production of the image storing device, the LCs which have the wide smectic phase range at room temperature and too narrow nematic phase caused more little power loosing have been used. For this reson, the phase transition temperatures of the mixtures in variousVII concentrations of the consecutive two members of alkyl cyanobiphenyl homologous series, 9CB and 10CB, have been examined. In a specific concentration range the mixtures which have wide smectic phases too narrow and stable nematic phases (1,5 °C) have been produced. Also in this study the effects over the phase transition temperatures and S molecular order parameter result from the very little changes in the molecular structure of the consecutive members of a homologous series have been investigated.