Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde şiir metinlerinin dinleme becerisine yönelik kullanımı
The use of poetry texts for listening skills in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 775572
  2. Yazar: ELİF YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT AYTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Şiir Metinleri, Etkinlik, Teaching Turkish as a Foreign Language, Poetry Texts, Activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde Türk edebiyatına ait şiir metinlerinden yararlanarak öğrencilerin dil öğrenimlerini pekiştirecek etkinlik önerilerinde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda Yeni İstanbul Yabancılar için Türkçe ders kitaplarının B2 seviyesinin ünite temalarına uygun şiirler belirlenmiş ve bu şiirlere yönelik özgün etkinlikler tasarlanmıştır. Nitel araştırma deseninin benimsendiği ve verilerin doküman incelemesi ile elde edildiği çalışmanın hedef kitlesi B2 seviyesi öğrencileridir. Bu itibarla öncelikle Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretim Programı'ndan B2 seviyesinin dinleme becerisi için kazanım listeleri incelenmiştir. Çalışmada kullanılması planlanan şiirler yabancılara Türkçe öğretim kitabının ünitelerine ve kazanımlarına yönelik seçilmiştir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde şiir kullanımının yaygınlaşmasına katkıda bulunmak üzere hazırlanan bu çalışmada araştırma sonucu şiirler dinleme, yazma becerisine katkıda bulunma, konuşma becerisini destekleme ve kelime öğretimi göz önünde bulundurularak seçilmiş ve bu doğrultuda dinleme etkinlikleri tasarlanmıştır. Şiir seçiminde alan uzmanlarının, oluşturulan etkinliklerin son hâli içinse alan uzmanlarının ve yabancılara Türkçe öğretimi alanında asgari beş yıllık tecrübesi olan okutmanların görüşleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to suggest activities that will reinforce the language learning of students by making use of the poetry texts of Turkish literature in teaching Turkish as a foreign language. For this purpose, poems suitable for the unit themes of the B2 levels of the New Istanbul Turkish for Foreigners textbooks were determined and original activities were designed for these poems. The target audience of the study, in which the qualitative research design was adopted and the data were obtained through document analysis, is B2 level students. In this respect, firstly, the acquisition lists for the listening skill of the B2 level from the Turkish as a Foreign Language Curriculum were examined. The poems planned to be used in the study were selected for the units and achievements of the Turkish teaching book for foreigners. In this study, which was prepared to contribute to the widespread use of poetry in teaching Turkish as a foreign language, the poems were selected considering listening, contributing to writing skills, supporting speaking skills and teaching vocabulary, and listening activities were designed in this direction. Opinions of field experts in the selection of poems, field experts for the final version of the activities and instructors who have at least five years of experience in teaching Turkish to foreigners were taken.