Ege Bölgesinde salkım güvesi (Labesia batrana schiff. den) savaşında kullanılan farklı iki ilaçlama aletinin etkinlik ve kalıntı yönünden karşılaştırılması üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 77560
  2. Yazar: ÜMMÜHAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ ÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kalmtı, parathion-methyl, Lobesia botrana, pülverizatör, atomizör, Residue, parathion-methyl, Lobesia botrana, knapsack sprayer, motorized mistblower
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET EGE BÖLGESİNDE SALKIM GÜVESİ (Lobesia botrana Schiff.- Den.) SAVAŞINDA KULLANILAN FARKLI İKİ İLAÇLAMA ALETİNİN ETKİNLİK VE KALINTI YÖNÜNDEN KARŞILAŞTDULMASI ÜZERİNDE ARAŞTCTRMALAR KAYA, Ümmühan Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez yöneticisi; Prof. Dr. Feyzi ÖNDER 28.04.1998, 63 sayfa Bu araştırma, Ege Bölgesi bağlarında ana zararlı durumunda olan Salkım güvesi (Lobesia botrana Schiff.- Den)' ne karşı kullanılan parathion-methyl' in pülverizatör ve atomizörle uygulanması sonucu oluşan kalıntı durumunu, biyolojik etkinliği, ilaçlama işçisine ve toprağa ilaç bulaşması, bitki üzerinde ilaç dağılımının saptanması ve deneme alanındaki bağa ait fenolojik ölçümlerin yapılması amacıyla 1996-1997 yıllarında, Manisa-Salihli (Mersindere), Manisa-Saruhanlı (Merkez) ve Îzmir-Bornova' da yürütülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucunda; atomizörle yapılan uygulamalarda ilaçlama hacmi ve dozun, pülverizatör uygulamasından % 50 daha az olmasına karşın biyolojik etkinlik eşit bulunmuştur. Pülverizatör uygulamalarında bitkide tutunan ilaç miktarının fazla olması kalıntı miktarının da fazla olmasına neden olmuş fakat biyolojik etkinlik yönünden bir fork yaratmamıştır. Atomizörle yapılan uygulamada ilaçlama hızı pülverizatöre göre 5 kat daha fazla olmuştur. Bitki üzerindeki ilaç dağılımları, atomizörle yapılan uygulamada pülverizatöre göre daha homojen olmuştur. İnsan ve toprağa ilaç bulaşmaları pülverizatörle yapılan uygulamada daha fazla bulunmuştur. Parathion-methyl uygulaması sonucunda yaş üzümlerde kalmtı düzeyi pülverizatör için 10 günde, atomizör için 2 günde insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeye inmiştir. Hem pülverizatör hem de atomizör uygulamalarından elde edilen kuru üzüm örneklerinde kalmtı seviyesi, örnekleme günlerinin hiç birinde insan sağlığını tehdit edecek düzeye ulaşmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RESEARCHES ON COMPARISON OF THE RESIDUE LEVELS AND THE EFFECTIVENESS OF TWO DIFFERENT APPLICATION EQUTPMENT USED TO CONTROL EUROPEAN GRAPEVINE MOTH (Lobesia botrana Schiff.- Den.) IN AEGEAN REGION (TURKEY) KAYA, Ümmöhan Ph.D. in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Feyzi ÖNDER 28.04.1998, 63 pages This study was carried out in Salihli (Mersindere) and Saruhanli districts of Manisa province and Bornova district of Izmir province in 1996 and 1997 with the aim of determination the parathion-methyl residues applied by motorized mistblower and knapsack sprayer against European grapevine moth {Lobesia botrana Schiff.- Den.), biological effectiveness, the contamination to the applicator and soil and the distribution of the pesticide on the plants, the measurement vineyard phenology. As a result of this study, although the application rate of motorized mistblower have been decreased two times from the application rate of knapsack sprayer, the biological effects obtained from the two application equipment have been found as equally. The fact that the pesticide deposits on the application of knapsack sprayer have been more value than those on the application of motorized mistblower have also caused the more residue levels on the application of knapsack sprayer. In the contrary, there have not been any differences on biological effects. The application speed of motorized mistblower have been 5 times more than that of knapsack sprayer. The distribution of the pesticide applied by motorized mistblower have been more homogenize that of knapsack sprayer. The contamination of applicator and soil by knapsack sprayer application have been more than those of motorized mistblower. The residue level on grape decreased under tolerance limit 10 days after treatment of parathion-methyl for knapsack sprayer and 2 days after for motorized mistblower. All the samples of raisins obtained from the application rate of motorized mistblower and knapsack sprayer have not had the residue which is dangerous for human health.