Acil servise vertigo ile başvuran hastalarda santral ve periferik vertigoyu ayırt etmede etkili faktörler
Factors affecting the differentiation of central and peripheral vertigo in patients presenting to the emergency department with vertigo
  1. Tez No: 775734
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE BELGİN AKILLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis Başvurusu, Periferik Vertigo, Santral Vertigo, Emergency Medicine Service Application, Peripheral Vertigo, Central Vertigo
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise vertigo ile başvuran hastalarda santral vertigo saptanma olasılığını artıran risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, hastane tabanlı ve prospektif kohort çalışması olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi'nde yapılmıştır. Acil servise baş dönmesi ve dengesizlik ile başvuran 18 yaş üstü, tahlil ve beyin görüntülemeleri yapılan hastalar dahil edilmiştir. Baş dönmesi hipovolemi, kanama, hipoglisemi, ölümcül kardiyak aritmi veya miyokard infarktüsü, elektrolit bozukluğu, intoksikasyon gibi nedenlere bağlı olan hastalar, gebeler, 18 yaş altı hastalar ve kendisi ya da yakını onam vermeyen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik özellikleri, özgeçmişleri, vital bulguları, EKG bulguları, semptomları ve fizik muayene bulguları, laboratuvar parametreleri kaydedildi. Santral vertigo tespit edilen hastalarla periferik vertigo tespit edilen hastaların tüm verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 31 tanesi santral vertigo, 169 tanesi periferik vertigoydu. Santral vertigo olan hastaların yaş ortalaması 66,6±12,1, periferik vertigo olan hastaların yaş ortalaması 54,0±15,9 idi. Yaş, santral ve periferik vertigo arasında anlamlı farklılık göstermekteydi. Erkek cinsiyete sahip olmak istatistiksel olarak anlamlı fark göstermese de sınırda farklılık gösteriyordu. Hastaların özgeçmişinde DM, HT, KAH, SVO, hiperlipidemi olması iki grup arasında farklıydı. Laboratuvar parametrelerinde WBC, glukoz, üre, kreatinin, troponin ve NLR santral vertigo olan hastalarda daha yüksekti. Başvuruda baş ağrısı, çift görme semptomlarının olması, fizik muayenede nistagmus (özellikle rotatuar nistagmus olması), romberg testi pozitif olması, ataksi olması, patolojik nörolojik muayene bulgusu olması santral vertigo açısından anlamlıydı. Sonuç: Acil servise vertigo ile başvuran hastaların; ileri yaşta olması, özgeçmişinde komorbid hastalıklarının olması, laboratuvarında WBC, glukoz, üre, kreatinin, troponin ve NLR yüksek olması, baş ağrısı, çift görme şikayetlerinin olması ve patolojik nörolojik muayene bulgularının olması periferik ve santral vertigoyu ayırt etmede faydalı olabilecek bulgulardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the risk factors that increase the probability of detecting central vertigo in patients admitted to the emergency department with vertigo. Methods: The study was conducted as a single-center, hospital-based and prospective cohort study at the Health Sciences University Konya City Hospital. Patients over the age of 18 who applied to the emergency department with dizziness and unsteadiness, who underwent analysis and brain imaging were included. Patients due to causes such as dizziness, hypovolemia, bleeding, hypoglycemia, fatal cardiac arrhythmia or myocardial infarction, electrolyte disorder, intoxication, pregnant women, patients under 18 years of age and patients who or their relatives did not give consent were not included in the study. Demographic characteristics, histories, vital signs, ECG findings, symptoms and physical examination findings, and laboratory parameters of the patients were recorded. All data of patients with central vertigo and those with peripheral vertigo were compared. Results: In the study, central vertigo was detected in 31 patients and peripheral vertigo was detected in 169 patients. The mean age of patients with central vertigo was 66.6±12.1, and the mean age of patients with peripheral vertigo was 54.0±15.9; age differed significantly between central and peripheral vertigo. Having male gender did not differ statistically, but it was borderline different. The patients' history of DM, HT, CAD, SVO, and hyperlipidemia were also significant in terms of central vertigo. High levels of WBC, glucose, urea, creatinine, troponin, and NLR from laboratory parameters were significant in terms of central vertigo. Headache, diplopia symptoms at admission, nystagmus (especially rotatory nystagmus) on physical examination, positive Romberg test, ataxia, and pathological neurological examination findings were significant in terms of central vertigo. Conclusion: Patients admitted to the emergency department with vertigo; being old, having a history of comorbid diseases, having high levels of WBC, glucose, urea, creatinine, troponin and NLR in the laboratory, having headache, diplopia and pathological neurological examination findings are the findings that may be useful in differentiating peripheral and central vertigo.