18-49 yaş arası kadınların folik asit bilgi ve farkındalık durumunun sağlık okuryazarlığı düzeyi ile ilişkisi
The relationship of folic acid knowledge and awareness status of women aged 18-49 and the level of health literacy
- Tez No: 775735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doğurgan çağdaki kadınlar, Folik asit, Sağlık Okuryazarlığı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada 18-49 yaş arası kadınların folik asit bilgi ve farkındalık durumunun Sağlık Okuryazarlığı (SOY) düzeyleriyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Çalışmamız tek merkezli ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesi aile hekimliği polikliniğine 1 Kasım 2022–1 Ocak 2023 tarihleri arasında başvuran, 18-49 yaş arası, okuryazar, akli melekeleri yerinde 231 birey katıldı. Veriler folik asit bilgi ve farkındalık durumunu tespit eden anket formu ve SOY ölçeğinin Türkçe formu uygulanarak, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %29,4'ü 18-28, %57,1'i 29-39 ve %13,4'ü 40-49 yaş arasındaydı. SOY toplam ölçek puanları 65 ile 125 arasında olup, ortalaması 111.65±12 ve medyanı 12'dir. %79,2'si lise-üniversite mezunu, %91,8'i daha önce folik asitten haberdar iken, %8,2'si değildi. %80,8'i gebeliklerinde folik asit kullanmışken, %19,2'si kullanmamıştı. %49,8'i folik asitin Nöral Tüp defekti (NTD) oluşumunu azalttığını bilirken, %50,2'si bilmemekteydi. Folik asitin NTD oluşumunu azalttığını bilenlerin SOY düzeyleri, bilmeyenlere göre yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların eğitim seviyeleri, SOY ve folik asit kullanım düzeyleri yüksek çıkmıştır. SOY düzeyi ile folik asit kullanımı arasında pozitif yönde bir bağlantı belirlenmiştir. Özellikle kadınların SOY'nı artırıcı girişimlerin, sağlıklı nesiller yetiştirmek için yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the relationship between the knowledge and awareness of folic acid and Health Literacy (HL) levels of women aged 18-49. Materials and Methods: Our study was planned as a single-center and descriptive study. 231 individuals, aged between 18-49, literate and mentally sound, who applied to the family medicine polyclinic of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between November 1, 2022 and January 1, 2023. The data were obtained by face-to-face interview method, using the questionnaire form that determines the knowledge and awareness of folic acid, and the Turkish form of the HL. Results: 29.4% of the participants were between the ages of 18-28, 57.1% between the ages of 29-39 and 13.4% between the ages of 40-49. HL total scale score values ranged from 65 to 125, with a mean of 111.65±12 and a median of 12. While 79.2% of them are high school-university graduates, 91.8% were aware of folic acid before, 8.2% were not. While 80.8% used folic acid in their previous pregnancies, 19.2% did not. While 49.8% knew that the use of folic acid reduced the formation of neural tube defects, 50.2% did not know.