The effect of project management office on organizational learning: A case from the defense industry in Turkey
Proje yönetim ofisinin örgütsel öğrenmeye etkisi: Türkiye savunma sanayi örneği
- Tez No: 775733
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEOMAN PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Öğrenme, Proje Yönetim Ofisi, Savunma Sanayi, Organizational Learning, Project Management Office, Defense Industry
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Proje yönetim ofisi, örgütsel öğrenmeye katkı sağlayan temel organizasyon yapılarındandır. Bu tez, Türkiye'de bir savunma sanayi firması örneğini inceleyerek proje yönetim ofisinin örgütsel öğrenme üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu tez, proje yönetim ofis yapısının örgütsel öğrenme üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri olduğu hipotezine dayanmaktadır. Bu nedenle, örgütsel öğrenme ve proje yönetimi ofisi hakkında literatür analizi yapılmadan önce; öğrenme, bilgi, bilgi yönetimi, yetenekler ve proje yönetimi alanlarında literatür araştırması yapılmıştır. Daha sonra mülakat tasarlanması için bir kavramsallaştırma çalışması yapılmıştır. Mülakat soruları, örgütsel öğrenmeyi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen proje yönetim ofisinin işlevleri hakkındaki literatüre dayanmaktadır. Mülakat soruları tasarlanırken, literatür taraması ve saha gözlemlerine dayalı olarak savunma sanayi ve şirket özellikleri dikkate alınmıştır. Proje yönetim ofisinin örgütsel öğrenmeye etkisi olup olmadığı ve proje yönetim ofisinin örgütsel öğrenmeyi nasıl iyileştirebileceğine ilişkin yanıtları bulmak için, proje yönetimi ve proje yönetim ofisi olmak üzere iki departman grubundan yirmi personel ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Mülakat sonuçlarına göre proje yönetim ofisinin örgütsel öğrenmeyi etkileyen işlevlere sahip olduğu görülmektedir. Nitel sonuçlar analiz edilerek, proje yönetimi ofis yapısı aracılığıyla örgütsel öğrenmeyi geliştirmek için stratejiler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
A project management office is an organizational structure and one of the main contributors to organizational learning. This thesis aims to figure out the effect of a project management office on organizational learning by analyzing the case of a Turkish defense industry company. The thesis is based on the hypothesis that project management office structure has direct and indirect effects on organizational learning. Therefore, before an in-depth literature analysis on organizational learning and project management office, available literature in the areas of learning, knowledge, knowledge management, capabilities, and project management are reviewed. The interview part is based on the literature about the functions of a project management office that directly or indirectly affects organizational learning. Based on the literature review and field observations, the interview questions are designed considering the defense industry and the company's characteristics. To find the answer to whether a project management office affects organizational learning and how a project management office can improve organizational learning, a semi-structured interview was conducted with twenty people from two department groups: project management and project management office. According to the interview results, the project management office has functions through which organizational learning is affected. After the analysis of the qualitative findings, strategies are suggested for enhancing organizational learning through project management office structure.