Suriyeli savaş mağduru göçmen kadınlarda din ve toplumsal cinsiyet algısı: Ankara örneği
Religious and gender perception of war weary Syrian women immigrant: Aase of Ankara
- Tez No: 775830
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KENEVİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası zorunlu göç, kadın, din, Suriyeli kadın, toplumsal cinsiyet, International Forced Migration, Woman, Religion, Syrian Woman, Gender
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırma, 2011 yılında başlayan ve günümüzde hala devam eden iç çatışmanın sonucu olarak Suriye'den ülkemize göç eden Suriyeli göçmen kadınlara odaklanmakta ve onların göç sürecini ve göçten sonra yaşadıkları dini algılarındaki değişimlerini konu almaktadır. Bu doğrultuda, Suriyeli göçmen kadınların zorlu yaşam şartlarını, göç sürecini, sahip oldukları haklarını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, sosyal ve kültürel anlamda ilişki ağlarını anlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 7 Suriyeli göçmen kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiştir.Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır.Yapılan bu çalışma, zorunlu göç alanında kadın göçmenlerin bu süreçte ve dini algılarında meydana gelen değişime ait var olan boşluğu dolduracaktır.
Özet (Çeviri)
This research focused on Syrian women who immigrated to our country from Syria as a result of still ongoing civil war that is started in 2011, and also it is about their process of immigration and differentiation in their religious perceptions after immigration. In this manner, our work tries to explain and understand the difficult living conditions, immigration process, rights, gender inequality, social and cultural relation network of Syrian women immigrants. Qualitative research method was used in the study. The study group of the research consists of 7 Syrian immigrant women. Semi-structured interview technique was preferred as data collection tool. Descriptive and content analysis were used in the analysis of the data. This study will fill the existing gap regarding the change in the religious perceptions of women immigrants through migration process in the field of forced migration.