Gebelerde depresyon ile olumlu sağlık uygulamaları düzeyi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining depression and the level of positive HEALTH practices and influencing factors in pregnant women
  1. Tez No: 775843
  2. Yazar: BÜŞRA TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVDE AKSU, PROF. DR. NURCAN ÖZYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, gebelik, sağlık uygulamaları, Pregnancy, depression, health practices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma, gebelerde depresyon ile olumlu sağlık uygulamaları düzeyini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışma 1 Haziran – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Polikliniklerinde yürütüldü. Örneklem büyüklüğünü, Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde Doğum ve Kadın Hastalıkları Polikliniklerine muayeneye gelen basit rastgele örnekleme yöntemi seçilerek araştırmaya katılmayı kabul eden ve alınma kriterlerini taşıyan 420 gebe kadın oluşturdu. Araştırma verileri; tanıtıcı bilgi formu, gebelikte sağlık uygulamaları düzeylerini belirlemek amacıyla 'Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği' ve depresyon düzeylerini ölçmek için 'Beck Depresyon Ölçeği' kullanılarak elde edildi. Analizlerde Student's t testi, ANOVA (Posthoc: Bonferroni) testi, ileri analizlerde çoklu doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Kadınların 'Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği' toplam puan ortalaması 139.28±11.30, 'Beck Depresyon Ölçeği' toplam puan ortalaması 9.62±7.92 bulundu. Araştırmaya katılan kadınların 'Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği' ve 'Beck Depresyon Ölçeği' puan ortalamaları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Sağlık profesyonelleri tarafından gebelere yönelik olumlu sağlık uygulamaları rehberlerinin oluşturulması ile farkındalıkların sağlanması, depresif belirti gösterenlerin erken tespiti ve bu problemlerle baş etme becerilerinin kazandırılması amacı ile psikiyatrik yardım ve danışmanlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the level of depression and positive health practices in pregnant women and the factors affecting them. The descriptive and cross-sectional study was carried out in Balıkesir Atatürk City Hospital Obstetrics and Gynecology Polyclinics between 1 June and 31 August 2021. The sample size consisted of 420 pregnant women who came to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics in Balıkesir Atatürk City Hospital by choosing a simple random sampling method and accepted to participate in the study and met the inclusion criteria. Research data; The introductory information form was obtained by using the 'Health Practices in Pregnancy Scale' to determine the levels of health practices during pregnancy and the 'Beck Depression Scale' to measure depression levels. Student's t test, ANOVA (Posthoc: Bonferroni) test, and multiple linear regression analysis were used for further analysis. The mean score of the women's 'Health Practices in Pregnancy Scale' was 139.28±11.30, and the total mean score of the 'Beck Depression Scale' was 9.62±7.92. A negative significant correlation was found between the mean scores of the 'Health Practices in Pregnancy Scale' and 'Beck Depression Scale' of the women participating in the study. It is recommended that psychiatric help and counseling be provided by health professionals with the aim of creating positive health practices guidelines for pregnant women, raising awareness, early detection of those with depressive symptoms and gaining skills to cope with these problems.