Halkevlerinin güzel sanatlar şubesi ve resim
Painting in the fine arts departmant of community houses
- Tez No: 775844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, CHP, Halkçılık, Halkevleri, İnkılâp, Resim, Güzel Sanatlar, Atatürk, CHP, Populism, Community Centers, Revolution, Painting, Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde kurulan yükseköğretim kurumları ile askeri reformlar, teknik resim alanında bir ihtiyaç doğurmuş ancak ilk gerçek sanat eğitimi veren okul Sanayi-i Nefise Mektebi olmuştur. Bu kurum, 1914 kuşağı ya da Asker Ressamlar adıyla bilinen önemli sanatçı kuşakların doğuşunda öncü rol oynamış ve Osmanlı ile Cumhuriyet arasında belki de tek gerçek köprü olmuştur. Süreç içerisinde Sarayın da resme ilgisi artmış fakat resim sanatı, saray çevresi ile dar bir eğitimli çevrede kalan faaliyetlerin ötesine geçememiştir. Türkiyeˈde sıradan insanların ve Anadoluˈdaki halkın sanat ile ilk karşılaşmaları Cumhuriyet döneminde gerçekleşmiştir. Bir Cumhuriyet projesi olan Halkevleri ise bunda çok büyük bir rol oynamıştır. Bu çalışmada, Halkevlerinin Güzel Sanatlar Şubesi aracılığı ile Resim Sanatı alanındaki faaliyetlerini incelemek ve bunların sonuçları gösterilmeye çalışılacaktır. Çalışmada, Halkevleri Güzel Sanatlar Şubesinin Resim faaliyetleri incelenerek, Halkevlerinin Türkiyeˈde Resim Sanatının yayılmasındaki rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. Sırasıyla Osmanlıdan Cumhuriyete Çağdaş Resim Sanatının genel durumu ortaya konmaya çalışılmış, sonrasında ise Halkevlerinin kuruluş sürecine,yapısına ve şubelerine değinilmiştir. Son olarak Halkevlerinin Güzel Sanatlar Şubesinin Resim Sanatı alanındaki faaliyetleri ele alınmıştır. Bu bağlamda tezin Birinci Bölümünde Osmanlıdan Cumhuriyete Resim Sanatının durumu ortaya konmuş, Halkevlerinin kurulmasından önceki ortama da kısaca değinilmiştir. İkinci Bölümde Halkevlerinin Kuruluşu, örgütsel yapısı ve şubeleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Halkevlerinin Güzel Sanatlar Şubesi aracılığı ile Resim Sanatı alanındaki eylemleri ele alınmış, bunlar Kurslar ve Sergiler başlıkları altında örnekleriyle ortaya konmaya çalışılmıştır. Halkevlerinin resim alanındaki faaliyetlerinin, halk ve Çağdaş Türk Resmi üzerindeki etkileri Sonuç bölümünde ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The higher education institutions established in the last period of the Ottoman Empire and the military reforms created a need in the field of technical painting, but the first real art education school was Sanayi-i Nefise Mektebi. This institution played a leading role in the birth of important generations of artists known as the 1914 generation or the Soldier Painters, and was perhaps the only real bridge between the Ottoman Empire and the Republic. The palace is also becoming more interested in painting.. For example, the Society of Ottoman Painters is a non-governmental organization supported by him. Thus, a basis in the field of art in the country began to be formed. However, these would not go beyond the activities that remained in the palace environment and a narrow educated circle. The first encounters of ordinary people in Turkey and the people of Anatolia with art will take place in the Republican period. Community Centers, which is a Republican project, played a big role in this. The aim of this study is to deal with the activities of the Community Centers in the field of Painting through the Fine Arts Branch and to try to show the results of these. The environment before the establishment of the Community Centers was briefly presented, respectively, and the establishment process of the Community Centers and their branches were mentioned. Finally, the activities of the Community Centers in the field of Painting were discussed. In the first chapter, the environment before the establishment of the Community Centers was tried to be briefly revealed, Atatürk's Understanding of Populism, Atatürk's Country Trips, the situation of the Darülfünun and the Turkish Hearths were discussed and the main factors affecting the establishment of the Community Centers were tried to be explained. In the second part, information is given about the establishment, structure and branches of Community Centers. The main subject of the thesis is examined in the Third Chapter. In this section, the activities of the Community Centers in the field of Painting were discussed, and these were tried to be presented with examples under the headings of Courses and Exhibitions. The effects of the activities of the Community Centers in the field of painting on the public and on Contemporary Turkish Painting have been tried to be expressed in the Conclusion part.