İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinin yeni koronavirüs enfeksiyonu (COVİD-19) farkındalık düzeylerinin araştırılması
Investigation of the awareness levels of new coronavirus infection (COVİD-19) in İstanbul Aydin University students
- Tez No: 775851
- Danışmanlar: PROF. YAŞAR ALİ ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: SARS-COV-2, COVID-19, Farkındalık, Sars-cov-2, COVID-19, Awareness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan ve zaman içinde tüm dünyayı etkisi altına alan SARS-COV-2 virüsünün oluşturduğu COVID-19 enfeksiyonu günümüzde çok ciddi bir sağlık problemi haline gelmiştir. SARS-COV-2 virüsü genellikle solunum yolu ve gastrointestinal sistemlerde enfeksiyonlara sebep olabilmekle beraber nadiren de hepatik, nörolojik, nefrotik hastalıklara sebep olabilen bir virüstür. COVID-19 enfeksiyonu kıtalar arası yayılım gösterip çok fazla ülkede yüksek sayılarda ölümlere neden olmuştur. Buna bağlı olarak bu salgın Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020'de“Pandemi”olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde ise ilk vaka 11 Mart 2020'de ortaya çıkmıştır. Mayıs 2020'de neredeyse tüm dünya ülkelerinde virüs saptanmaya başlanmıştır. COVID-19 enfeksiyonu sadece ölümcül bir sağlık problemi olarak kalmayıp ülke ekonomilerinde de büyük tahribatlar meydana getirmiştir. Bunun yanı sıra toplumu psikolojik olarak etkileyerek huzursuzluk ve kaos meydana gelmesine sebep olmuştur. Virüs, dünya genelinde alınan tüm önlemelere karşı durdurulamayarak hala etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Günümüzün en önemli sorunu olan SARS-CoV-2 virüsü ile oluşan COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili farkındalığın artması ve yanlış bilginin önüne geçilmesi oldukça önemlidir. Bu tez çalışması ile İstanbul Aydın Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin konu ile ilgili bildikleri ve farkındalık düzeylerinin yaş, cinsiyet gibi diğer sosyodemografik veriler ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden ve farklı eğitim programlarında öğrenim gören toplamda 300 öğrenci rastgele olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Pandemi dönemi içerisinde gerçekleştirilen bu tez çalışmasında kullanılan anket olası bulaş riskini ortadan kaldırmak ve daha fazla kişiye ulaşmak amacıyla çalışmaya katılmayı kabul eden öğrencilere online olarak gönderilmiş ve veriler web tabanlı ara yüz kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler Microsoft Excel programına aktarılmış ve ankete verilen yanıtların dağılımı sayı (n) ve yüzde (%) olarak ifade edilmiştir. Ülkemizdeki COVID-19 farkındalığına ışık tutmayı amaçlayan bu çalışma ile araştırmanın yapıldığı dönemde COVID-19 hakkında büyük oranda medyadan bilgi sahibi olunduğu, katılımcıların sadece yarısının maske kullandığı, el yıkamanın COVID-19'dan korunmada önemli olduğunun katılımcıların geneli tarafından bilindiği anlaşılmıştır. Katılımcıların yarısına yakınının enfeksiyon belirtilerini, %66'sının hastalığın erken teşhiste tedavi edilebildiğini, %47'sinin günlük rutin uygulamaların kendini koruduğuna inandığını, %73'ünün ise virüsün taşıyıcılık özelliği olduğunu bildiği görülmüştür. Bunun yanında katılımcıların %44'ünün salgın sürecinde ülkemizde yapılan uygulamaları yeterli bulduğu görülmüştür. Farklı coğrafik bölgelerde yaşayan, kültürel açıdan değişken örüntülere sahip, sosyoekonomik düzeyleri çeşitli ve sosyodemografik açıdan farklılık gösteren kişilerin dâhil edildiği daha geniş kapsamlı araştırmalara ihtiyaç bulunduğu ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen devam eden pandemi yönetiminde bu araştırmaların önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
COVID-19 infection caused by the SARS-COV-2 virus that emerged in China in December 2019 and took its toll on the world has become a serious health issue. While the SARS-COV-2 virus generally causes infection in the respiratory tract and gastrointestinal system, it may rarely cause hepatic, neurological, and nephrotic diseases. COVID-19 infection has an intercontinental spread, and it led to high numbers of death in too many countries. Accordingly, the outbreak was declared as“Pandemic”by World Health Organization on March 11, 2020. The first case in our country appeared on March 11, 2020. In May 2020, the virus was detected in almost all countries worldwide. Besides being a fatal health issue, COVID-19 infection also wreaked economic devastation of the countries. In addition to this, it affected society psychologically and led to chaos. Despite all the measures taken around the globe, the virus still survives and sustains its impact. Expanding the awareness and preventing misinformation regarding COVID-19 infection caused by the SARS-CoV-2 virus, which is the most important current problem, are critical. This dissertation study intends to analyze the knowledge and awareness levels of students in Istanbul Aydın University regarding the subject matter based on sociodemographic data such as age and gender. 300 students from different education programs who agreed to participate in the research were randomly included in the study. The survey used in this dissertation study conducted during the pandemic was submitted to the participating students online to eliminate the infection risk and to reach more people, and data were obtained through a web-based interface. The data gathered from the research were transferred to Microsoft Excel, and the distribution of the answers to the survey were expressed in numbers (n) and percentages (%). This study aims to provide an insight into the COVID-19 awareness in our country, and it was understood that the participants obtained a substantial amount of information on COVID-19 through the media during the research period, only half of the participants wore masks and that participants, in general, knew washing hands is important in protection from COVID-19. It was observed that almost half of the participants knew the symptoms of the infection, 66% of them knew that the disease may be treated upon early diagnosis, 47% believed that daily routine practices protect them, and 73% were aware that the virus has carrier properties. Besides, it was found that 44% of the participants think the implementations in our country during the pandemic as satisfactory. It is considered that there is a need for extensive research with people from different geographical regions, cultural patterns, socioeconomic levels, and sociodemographic attributes and that these studies are important for the management of the ongoing pandemic in our country as in the whole world.