Sucul canlıların kan parametreleri üzerine kirliliğin etkileri
The Effects of pollution on blood parameters of aquatic organisms
- Tez No: 77592
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PARLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: kan parametreleri, Gobius niger, kadmiyum, blood parameters, Gobius niger, cadmium
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET SUCUL CANLILARIN KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE KİRLİLİĞİN ETKİLERİ KATALAY, Selma Doktora tezi Su Ürünleri AnabilimDah Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hatice PARLAK Ocak, 1998, 75 sayfa Bu çalışmada, izmir Körfezi'nin çeşitli yerlerinden seçilmiş istasyonlardan toplanan Gobius niger (kömürcü kaya balıklan)'den alman kan örneklerinin kan parametreleri (beyaz kan hücreleri= lökosit, kırmızı kan hücreleri= eritrosit, hemoglobin, hematokrit, ortalama hücre hacmi, ortalama hücre hemoglobini, ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu, trombosit) ölçülmüştür. İstasyonlar arasında, beyaz kan hücreleri, hemoglobin, hematokrit ve ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonlarında istatistiksel açıdan önemli farklılıklar olduğu gözlenmiştir. Ayrıca laboratuvar çalışmalarında Gobius niger (kömürcü kaya balıklan ) türünde kadmiyumun bazı kan parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 24 gün süreyle birikim denemeleri sürdürülmüştür. Kadmiyuma maruz bırakılan Gobius niger' den alman kan parametreleri ölçülmüştür. Kan değerlerinde istatistiksel açıdan önemli farklılık gözlenmemiştir. Yapılan mikroskobik çalışmalar sonunda kirliliğin etkisi sonucu bazı histopatolojik değişiklikler ortaya çıkanlmıştır. Kirliliğe bağlı olarak fusiform ve küresel şekilli eritrosit sayısında artış gözlenmiştir. Normal kırmızı kan hücrelerinde gözlenen oval şekilli eritrositler tamamen değişime uğramıştır ve dejenere olmuş eritrosit sayısında artış gözlenmiştir. Normal olarak, oval sekili hücre çeperi ile oval ve yassı şekilli nukleuslar değişikliğe uğrayarak fusiform ve küresel şekil almıştır. Hücreler dikensi bir yapı kazanmıştır. Normal beyaz kan hücre yapısmda karekteristik olarak gördüğümüz küçük ve sferik şekilli lenfositler yerine anormal, kalın ve yoğun lenfositler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF POLLUTION ON BLOOD PARAMETERS OF AQUATIC ORGANEMS KATALAY,Selma Ph.D in Fishery Facuit Supervisor: Prof Dr.Hatice Parlak January, 1998, 75 pages In this study, the paramaters ( white blood cells, red blood cells, haemoglobin, haematocrit, mean cell volume, mean cell haemoglobin, mean cell haemoglobin concentration, platelet) of blood samples of Gobius mger collected from several selected stations of Izmir Bay has been measured. The statatistically important differences had been found between the measured white blood cells, haemoglobin, haemotocrit, mean cell haemoglobin concentrations of different stations. Additionally, accumulation tests for 24 days have been performed to detect the effects of cadmium on the blood values of G.niger species, in the laboratory conditions. The blood parameters of Grriger exposed to cadmium have been measured. It has been suggested that there was no statistical differences among the measured parameters. In the microscopical studies, some histopathological changes due to the environmental conditions have been observed. An increasement of immature red blood cells has been observed due to the environmental pollution.. Ovoid shape seen in the normal red blood cells have been transformed totally and a marked increasement of degenerated red blood cells is obvious. The membranes and ovoid shape of the nuclei seen in the the normal red blood cells has been changed fusiform and spheric shape and echinoid view.Dense and compact lymphocytes have been observed instead of small and spheric lymphocytes of the normal lymph.