İzmir Körfezi'nin farklı bölgelerinde bazı fizikokimyasal parametrelerin mevsimsel olarak incelenmesi
Seasonal investigation of some physico-chemical parameters in different region of İzmir Bay
- Tez No: 77591
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR EGEMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Nütrientler, İzmir Körfezi, Fizikokimyasal parametreler, Nutrients, İzmir. Bay, physico-chemical parameters
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET İZMİR KÖRFEZİ'NİN FARKLI BÖLGELERİNDE BAZI FİZİKO-KİMYASAL PARAMETRELERİN MEVSİMSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI KAYMAKÇLAslı Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi:Doç.Dr. Özdemir Egemen Ocak 1998, 71 Sayfa İzmir körfezinin her geçen gün kirlenmesi çevre sorunları ve halk sağlığı bakımından çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı nutrient kirliliğini saptamaktır. Bu nedenle 20 istasyon seçilmiş ve dip, yüzey suyundan mevsimsel olarak su sıcaklığı, pH, tuzluluk, çözünmüş oksijen N02“-N, N03~-N, P043”-P, Si04=-Si, ölçülmüştür. Ayrıca nutrient değerleri ile fiziko-kimyasal parametreler arasında korelasyon incelenmiş elde edilen sonuçlar körfezde yapılan diğer çalışmalarla karşılaştınlmıştır. Araştırmadaki bulgular aşağıdaki gibi özetlenebilir; l.İç körfez îç körfezde 7 istasyondan alman su örneklerinde yapılan analiz sonucunda ölçülen parametrelerin değişimi; Sıcaklığın 13- 26°C, tuzluluğun %o30,32-38,95, pH'ın 7,11-7,13, Çözünmüş oksijenin 0,7-7,2 mg/1, nitritin 0,04-5,46ugat/l, nitratın 0,87-7,59 Ugat/1, amonyumun 1,33-65,67 ugat/1, fosfatın 0,09-12,06 ugat/1, silisin 0,00-5,71 mg/1 arasında değiştiği bulunmuştur. 2. Orta Körfez4 istasyondan toplanan örneklerde; Sıcaklığın 12-25°C, tuzluluğun %o32,76-38,95, pH'ın 7,05-8,21, Çözünmüş oksijenin 4,8-8,2 mg/1, nitritin 0,1 2- 1,43 ugat/1, nitratın 0,02-3,95 ugat/1, amonyumun 0,40-10,72 ugat/1, fosfatın 1,09-12,04 ugat/1, silisin 0,13-9,57 mg/1 arasında değiştiği bulunmuştur. 3. Dış Körfez Dış körfezde örnekler 1 1 istasyonda toplandı ve sıcaklığın 11-23°C, tuzluluğun %o32,17-38,78, pH'm 7,07-7,95, çözünmüş oksijenin 6,0-9,2 mg/1, nitritin 0,0 1-1, 29 ugat/1, nitratın 0,03-3,58 Ugat/1, amonyumun 0,04-7; 17 ugat/1, fosfatm 0,02-5,00 ugat/1, silisin 0,00-6,38 arasında değiştiği ölçülmüştür. 4.Nütrientlerle Fizikokimyasal Parametreler arasındaki korelasyon İç körfezde nütrientlerle pH, tuzluluk, Ç.O. arasında ters orantı, sıcaklıkla doğru orantı olduğu saptanmıştır. Orta körfezde de sıcaklıkla nütrientler arasında doğru orantı olduğu regreasyon analiziyle anlaşılmıştır.Dış körfezde toplam azot ve fiziko-kimyasal parametreler arasında doğru orantı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEASONAL INVESTIGATION OF SOME PHYSICO- CHEMICAL PARAMETERS IN DIFFERENT REGIONS OF İZMİR BAY KAYMAKÇI, Ash Msc, Faculty of Fisheries SupervisorDoç.Dr. Özdemir Egemen January 1998,71 pages Pollution of Bay of İzmir is a vital importance from the point of view of public health and environmental problems. The purpose of this study is to determine nutrient pollution in İzmir Bay. We have selected 20station and measured seasonal variation of sea water temperature, pH, salinity, dissolved oxygen, N02“-N, N03”-N, NHf-N, P043"-P and Si04=-Si in deep and surface water. In addition we have been investigated corelation between nutrient values and physico-chemical parameters and have compared with previous study. The results obtained can be summarized as follows; 1.Inner Bay of İzmir Water samples were taken from 7 stations and measured values were changed in; 13-26°C for temperature, %o30,32-38,95 for salinity, 7,11-7,13 for pH, 0,7-7,2 mg/1 for dissolved oxygen, 0,04-5,46ugat/l for nitrite, 0,87-7,59 ugat/1 for nitrate, 1,33-65,67 ugat/1 for amonium, 0,09-12,06 ugat/1 for phosphate, 0,00-5,71 mg/1 for silicate.2. Middle Bay of İzmir Samples were taken from 4 station in Middle Bay of İzmir. The results of the measured parameters were between, 12-25°C for temperature, %o32,76-38,95 for salinity, 7,05-8,21 for pH, 4,8-8,2 mg/1 for dissolved oxygen, 0,1 2- 1,43 ugat/1 for nitrite, 0,02-3,95 ugat/1 for nitrate, 0,40-10,72 ugat/1 for amonium, 1,09-12,04 ugat/1 for phosphate, 0,13-9,57 mg/1 for silicate. 3. Outer Bay of İzmir Samples were picked up from 1 1 station in Outer Bay of İzmir ranged between 11-23°C for temperature, %o32,17-38,78 for salinity, 7,07-7,95 for pH, 6,0-9,2 mg/1 for dissolved oxygen, 0,01- l,29ugat/l for nitrite, 0,03-3,58 ugat/1 for nitrate, 0,04-7,17 ugat/1 for amonium, 0,02-5,00 ugat/1 for phosphate, 0,00-6,38 mg/1 for silicate 4. Corelation Between Nutrients & Physico-chemical Parameters: It is determined that there is on inversely proportional between nutrients and physico-chemical properties except temperature, with temperature direct proportional in Inner Bay of İzmir. Results of regression analyzes show that there is direct proportional between nutrient values and temperature in Middle Bay of İzmir. There is direct proportional between total N and physico-hemical features.