Birinci basamakta diz osteoartriti olan hastaların bilgi, tutum ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitude and quality of life of patients with knee osteoarthritis in primary care
- Tez No: 775944
- Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartrit, bilgi düzeyi, yaşam kalitesi, knee osteoarthritis, level of knowledge, quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Birinci Basamakta Diz Osteoartriti Olan Hastaların Bilgi, Tutum ve Yaşam Kalitelerinin Değerlendirilmesi Amaç: Osteoartritin en sık görülen formu olan diz osteoartriti, birinci basamak sağlık merkezlerinde sık karşılaşılan, fiziksel, ruhsal, sosyal kısıtlamalara ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Çalışmamızda birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran diz osteoartrit olan hastaların hastalıkları hakkında bilgi, tutum ve yaşam kalitelerini değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 1 Temmuz 2022- 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Adana ili Serinevler Aile Sağlığı Merkez'indeki 6 aile hekimliği biriminde gerçekleştirilmiştir. Bu birimlere başvuran 45 yaş ve üstü, Avrupa Romatoloji Derneği (ACR) diz osteoartrit tanı kriterlerinin karşılayan, çalışmamıza katılmayı kabul eden 179 bireye yapılandırılmış anket formu uygulanmıştır. Yapılandırılmış anket formu ile katılımcıların sosyodemografik verileri kaydedilerek, osteoartritle ilgili hastalara önerilen tedaviler, hastaların uyguladıkları tedavi seçenekleri, osteoartritle ilgili bilgi düzeyleri ve tutumlarına yönelik sorgulamaların ardından tüm katılımcılara Alt Bacak Artroz ve Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 179 katılımcının ortanca yaş değeri 59 ve ortanca VKİ değeri 29,4 kg/m2 idi. Katılımcıları %76'sı kadın, %79,9'u çalışmıyor-emekli, %70'i düşük eğitimli, %70'i düşük gelire sahipti. Katılımcıların %7,3'ü diz osteoartrit için ilk olarak birinci basamak sağlık hizmetlerine başvurmuştu. Sadece %3,9'u hastalık hakkında ayrıntılı bilgilendirme eğitimi almıştı. Diz osteoartriti için hastalara önerilen ve hastaların uyguladıkları tedavi yöntemleri arasında non-farmakolojik tedavi yöntemlerinin düşük oranı dikkat çekici idi. Katılımcıların diz osteoartritine yönelik bilgi düzeyleri yüksek olmakla beraber, hastalığa yönelik tutumlarının aynı oranda yüksek olmadığı tespit edildi. Katılımcılara uygulanan Alt Bacak Artroz ve Yaşam Kalitesi Ölçeği alt parametrelerinin puanları; fiziksel aktivite için 64,4±21,79, zihinsel sağlık için 70,8±22,40, ağrı için 75,0±26,92, sosyal destek için 72,5±21,78, sosyal fonksiyon için 40,0±20,23 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Birinci basamak sağlık hizmetlerinde diz osteoartritini tedavisinin daha etkili ve kapsamlı olabilmesi için hastanın hastalık hakkında bilgi düzeyi, tedavi tercihleri, hastalığa yönelik tutum ve deneyimleri dikkate alınarak tedavi planlaması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Knowledge, Attitude and Quality of Life of Patients with Knee Osteoarthritis in Primary Care Aim: Knee osteoarthritis, which is the most common form of osteoarthritis, is among the diseases that are frequently encountered in primary health care centers and cause physical, mental, social limitations and deterioration in the quality of life. The aim of this study is to evaluate the knowledge, attitude and quality of life of patients with knee osteoarthritis who applied to primary health care services. Materials and methods: This cross-sectional study was carried out in 6 family medicine units in Serinevler Family Health Centers in Adana province between 1 July 2022 and 31 August 2022. A structured questionnaire was applied to 179 individuals aged 45 and over who applied to these units, met the European Society of Rheumatology (ACR) knee osteoarthritis diagnostic criteria, and agreed to participate in our study. The sociodemographic data of the participants were recorded with a structured questionnaire and the treatments recommended for patients with osteoarthritis, the treatment options applied by the patients, their knowledge levels and attitudes about osteoarthritis were questioned. Then, The osteoarthritis knee and hip quality of life questionnaire (OAKHQOL) was administered to all participants. Results: The median age of 179 participants in the study was 59 and the median BMI was 29.4 kg/m2. The participants were 76% female, 79.9% unemployed-retired, 70% low level of education, 70% low income. 7.3% of the participants first applied to primary health care services for knee osteoarthritis. Only 3.9% had received detailed information about the disease. The low rate of non-pharmacological treatment methods among the treatment methods recommended and applied by the patients for knee osteoarthritis was remarkable. It was determined that although the knowledge levels of the participants about knee osteoarthritis were high, their attitudes towards the disease were not at the same rate. The osteoarthritis knee and hip quality of life questionnaire (OAKHQOL) sub-parameter scores applied to the participants; 64.4±21.79 for physical activity, 70.8±22.40 for mental health, 75.0±26.92 for pain, 72.5±21.78 for social support, 40,0±20,23 for social function detected. Conclusion: In order for the treatment of knee osteoarthritis to be more effective and comprehensive in primary health care services, treatment planning would be a more accurate approach, taking into account patient's level of knowledge about the disease, treatment preferences, attitudes and experiences towards the disease.