Seramik sektöründeki teknolojik gelişmelerin seramik karo üretimlerine yansımaları
Reflections of technological developments in the ceramic industry to ceramic tile production
  1. Tez No: 775986
  2. Yazar: ELİF ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YEŞİM ZÜMRÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dekorlama, Karo, Sırlama Teknikleri, Öğütme Teknolojileri, Seramik Kaplama Malzemeleri, Seramik Şekillendirme, Seramik Üretimi, Ceramic Shaping, Ceramic Production, Ceramic Coating Materials, Grinding Technologies, Glazing Techniques, Decoration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Seramik, insanlık tarihinin en eski malzemelerinden birisidir. Milattan önce 7000'lerde araç gereç ihtiyacını karşılamak amacıyla, estetik kaygıyla başlayan seramik üretimi, teknik özelliklerinden dolayı zaman içerisinde kaplama malzemesi olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Sanayileşmenin artması ile birlikte seramiğin kaplama malzemesi olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Türkiye'de endüstriyel olarak seramik kaplama malzemesi üretimi 1892'de Yıldız Porselen'in kurulması ile başlayarak günümüze kadar sürekli değişen teknolojiler ile devam etmektedir. Başlangıçta mekanik olarak serigrafi baskı yöntemleriyle dekorlama yapılırken, ilerleyen dönemlerde seri üretime daha uygun senkronize baskı yapabilen rotocolor makineleri sektörde kullanmaya başlanılmış, günümüzde de bu süreç dijital baskı teknolojisiyle devam etmektedir. Sektöre gelen her teknolojik yenilik üretim kalitesini ve kapasitesini arttırmaya yardım edip, sektörün iş gücü yoğunluğunu azaltmaya destek olmaktadır. Bu çalışmada seramik kaplama malzemeleri sektörünün başlangıçtan günümüze teknolojik gelişim aşamaları ve bu gelişmelerin kalite, kapasite ve ürün çeşitliliği açısından etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramic is one of the oldest materials in human history. Ceramic production, which started in 7000 BC, initially to meet the need for tools and artistic concerns, was also used as a coating material over time due to its technical characteristics. With the increase in industrialization, the use of ceramic as a coating material became widespread. The industrial production of ceramic coating materials in Turkey, which started with the establishment of Yıldız Porselen in 1892, continues to today, with ever-changing technologies. For example, while in the beginning, decoration was done mechanically using serigraphic printing methods, rotocolor machines which can perform synchronized printing, more suited for mass production, started to be used in the sector in later periods, and this process continues today with digital printing technology. Every technological innovation introduced to the sector helps to increase production quality and capacity and helps to reduce the labour intensity of the sector. This study examined the technological development stages of the ceramic coating materials industry from its inception to the present day and the effects of these developments in terms of quality, capacity, and product diversity.