Bankalarda çalışan annelerin yaşadıkları mobbing ile iş performansları arasındaki ilişki
The relationship between mobbing experienced by mothers working in banks and work performance
  1. Tez No: 775997
  2. Yazar: TUĞÇE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, İş performansı, Bankada çalışan anneler, Anket analizi, Mobbing, Job Performance, Mothers working in banks, Survey analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
İş hayatında mobbing, çalışanların en sık karşılaştığı sorunlardan birisidir. Çalışan annelere yüklenen sorumluluklar ve yaşadıkları mobbing iş performanslarını da etkileyebilmektedir. Bu nedenle, bu tez çalışmasında, bankalarda çalışan annelerin yaşadığı mobbing davranışı türleri, katılımcıların özelliklerine göre mobbing davranışına maruz kalma düzeyleri ile katılımcıların yaşadığı mobbing yaygınlığı ve mobbingin iş performansına etkisi vaka çalışması yöntemiyle araştırılmaktadır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de bankacılık sektöründe çalışmakta olan 400 çocuk sahibi kadın oluşturmaktadır. Çalışmanın bulgularına göre, katılımcıların en sık mobbinge maruz kaldıkları alanın İş ve Kariyer İle İlgili Engellemeler alt boyutu olduğu görülmüştür. İş arkadaşları ile ilişkiler alt boyutunun madde dağılımları incelendiğinde en fazla maruz kalınan maddenin“Uzmanlık gerektirmeyen basit işler bana verilir”maddesi (%69,8) olduğu belirlenmiştir. İş performansı skorları ile mobbingin tehdit ve taciz, özel yaşama müdahale, işe bağlılık ve iş arkadaşı ile ilişkiler alt boyut skorları arasında orta düzeyli ve negatif yönlü, iş ve kariyer skorları arasında yüksek düzeyli ve negatif yönlü istatistiki olarak manidar bir ilişki olduğu görülmüştür. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre ise, mobbing alt boyutlarının iş performansının yaklaşık %87,4'ünü açıkladığını ve modelde iş ve kariyer ile ilgili engelleme puanlarının iş performans puanlarına istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu elde edilmiştir. Çalışan annelerin terfi etmeleri ve kariyer ilerlemeleri yönünde hak ettikleri yerlerden uzaklaştırıldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobbing in business life is one of the most common problems faced by employees. Responsibilities and mobbing experienced by working mothers can also affect their job performance. Therefore, in this thesis, the types of mobbing behaviors experienced by mothers working in banks, the level of exposure to mobbing according to the characteristics of the participants, the prevalence of mobbing experienced by the participants and the effect of mobbing on job performance are investigated by case study method. The sample of the study consists of 400 women with children working in the banking sector in Turkey. According to the findings of the study, it was seen that the area where the participants were most frequently exposed to mobbing was the Work and Career-Related Obstacles subdimension. When the item distributions of the sub-dimension of relations with coworkers were examined, it was determined that the most exposed item was the item“Simple jobs that do not require expertise are given to me”(69.8%). It has been observed that there is a moderate and negative relationship between job performance scores and mobbing's threat and harassment, interference with private life, work commitment, and co-worker subdimension scores, and a high and negative statistically significant relationship between work and career scores. According to the results of the multiple regression analysis, it was found that the mobbing sub-dimensions explained approximately 87.4% of the job performance and that the inhibition scores related to work and career in the model had a statistically significant effect on the job performance scores. It has been concluded that working mothers are removed from the places they deserve in terms of promotion and career advancement.